NavMenu

Posredstvom Kasper aplikacije uklonjeno 186 nelegalnih deponija u Podgorici

Izvor: eKapija Srijeda, 27.01.2021. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: podgorica.me)
Aplikacija Kasper za selekciju, prikupljanje i recikliranje otpada lansirana je početkom marta 2020. i pružila je građanima Podgorice mogućnost da prijavljuju nelegalno odložen otpad. Do sada je putem ove aplikacije pristiglo 245 prijava, a trenutno je nerealizovano tj. neočišćeno 6 lokacija koje su u proceduri pripreme za čišćenje, saopšteno je iz PG Biroa.

Naime, ekipe gradskog preduzeća Čistoća do sada su očistile 186 lokacija sa teritorije glavnog grada, a određeni broj prijava nije mogao biti realizovan iz sljedećih razloga: 21 prijava odnosila se na otpad odložen na privatnim posjedima; 21 prijava odnosila se na lokacije koje nijesu na teritoriji Podgorice; 9 prijava koje su se odnosile na poslove koji nijesu u našoj nadležnosti; 1 prijava kojoj nijesmo pronašli lokaciju po koordinatama podnosioca, a 1 prijava se odnosi na lokaciju koja će biti uvrštena i očišćena kroz godišnji popis neuređenih odlagališta, o čemu je obaviješten podnosilac prijave.

- Projekat su realizovala privredna društva Čistoća i Deponija Podgorica, u partnerstvu sa kompanijom Amplitudo i Crnogorskim Telekomom, a ulaganjem dijela finansijskih sredstava podržan je i od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Aplikacija je besplatna i dostupna na Google Play i App store platformama, a osmišljena je tako da korisnik, nakon registracije, na interaktivnoj mapi označava lokaciju za čišćenje i prijavu, uz osnovne informacije, šalje nadležnim službama - navodi se u saopštenju.


Po prijemu i verifikaciji, ekipe izlaze na teren i čiste nelegalno odložen otpad, a podnosiocu prijave šalju notifikaciju uz fotografiju očišćene lokacije. Vrijeme potrebno za realizaciju i odgovor na prijavu zavisi od vrste prijave, ali obično nije duže od 2 do 3 dana od dana podnošenja prijave.

- Aplikacija i pravnim subjektima daje mogućnost registracije i podnošenja prijave - zahtjeva za sklapanje ugovora o besplatnom odvozu ambalažnog otpada, uz podsjećanje da je Čistoća i prije startovanja aplikacije sa velikim brojem subjekata sklopila ugovore o besplatnom odvozu ambalažnog otpada, čime se u značajnoj mjeri utiče na adekvatno upravljanje otpadom na prostoru Glavnog grada i odvojeno sakupljene količine ovih vrsta otpada iz godine u godinu rastu - zaključuju se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.