NavMenu

Tri moguća razloga zbog kojih ne uspijevate da uštedite

Izvor: Capital Ponedjeljak, 25.01.2021. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Number1411/shutterstock.com)
Štednja je uvijek poseban izazov jer mnogi misle da im treba mnogo para "viška" da bi mogli da uštedite, ali nije u tome poenta. Bolje odredite procenat nego iznos.

Jasno je da mjesečno neće moći isto da uštedi onaj ko ima prihode od nekih 400 EUR i onaj ko ima duplo više, ali zato oboje mogu da izdvoje 5% ili 10% od svoje plate.

Jedan će brže stići do cilja, ali to nije važno, bitno je da će oboje da uštede. A kada smo kod cilja, to je prva stavka. Morate imati fokus, ako ga nemate, onda i ne čudi što ne uspijevate da odvojite novac sa strane.

- Nije važno zašto štedite, važno je da imate razlog. To mogu biti putovanje, stan, novi biznis, skupe cipele… Ipak, bez jasnog fokusa, nećete imati motivaciju.

- Treba biti svjestan svojih prihoda. Ne možete očekivati da mjesečno ostavljate 50 EUR sa strane, ako je to petina vaše plate. Dakle, vodite se procentima i idite polako ka cilju. Ako vam plata bude rasla, i štednja će biti veća - piše "Telegraf Biznis".

- Ne odustajte od cilja, iako dođete do pola, pa vam se učini da biste tim novcem mogli sebi nešto drugo da priuštite. Recimo, ako štedite za kola i treba vam nekoliko hiljada evra, nemojte na pola puta taj novac potrošiti na "sitna zadovoljstva".

Ljudi su iz godine u godinu sve manje štedili, a situacija se malo popravila tokom pandemije 2020. godine, zbog rastuće finansijske neizvjesnosti. Ipak, nevjerovatan je podatak GOBankingRates iz 2019. koji kaže da je te godine čak 69% Amerikanaca imalo manje od 1.000 dolara u "šteku".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.