NavMenu

ŽICG u drugom kvartalu kreće u rekonstrukciju osam tunela i 13 betonskih mostova na pruzi Vrbnica-Bar - U planu i dva kreditna aranžmana za nove investicije

Izvor: Pobjeda Utorak, 19.01.2021. 15:21
Komentari
Podeli
(Foto: kikovic/shutterstock.com)
Preduzeće Željeznička infrastruktura Crne Gore za period od 12 i 24 mjeseca planira investicije vrijedne 18 mil EUR, rekao je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Odbora direktora ŽICG Safet Kalač. Kako je istakao, prošle godine je u projkte uloženo sedam miliona eura.

Prema njegovim riječima lani je obnovljeno 11 betonskih mostova na pruzi Vrbnica - Bar, ukupne ugovorene vrijednosti 11 miliona eura. Krajem prošle godine zaključena su dva nova ugovora o sanaciji osam tunela (12 miliona eura) i o sanaciji 13 betonskih mostova (5,9 miliona), a radovi bi trebalo da počnu u drugom kvartalu ove godine.

- Ovi se projekti finansiraju kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i od bespovratnih sredstava fondova EU i fonda Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF), koji se kofinansiraju iz budžeta Crne Gore - kazao je Kalač.

Najavio je da ŽICG planira dva nova kreditna aranžmana. Jedan je sa KfW, vrijednosti 28 mil EUR, za sanaciju tri čelična mosta i remont 20 km gornjeg stroja pruge na dionicama Lutovo - Bratonožići - Bioče. Drugi je 11 miliona eura od EBRD za nabavku mehanizacije za potrebe održavanja željezničke pruge.

Krajem prošle godine je saopšteno da je EU počela da sprovodi ekonomski i investicioni plan u Crnoj Gori obezbjeđivanjem 40 mil EUR finansijske podrške za razvoj željezničke infrastrukture.

- Radi se o drugom investicionom grantu za ŽICG, koji će biti podržan u istom paritetnom iznosu kreditnih i donatorskih sredstava u iznosu od po 20 mil EUR za radove i nadzor nad radovima na investicionom održavanju deset čeličnih mostova i osam tunela iz druge grupe prioriteta za sanaciju. Očekivana implementacija je druga polovina ove godine - kazao je Kalač.

Poslovanje

Govoreći o poslovanju Željezničke infrastrukture, Kalač je rekao da je preduzeće finansijski održivo čak i u ovim uslovima malog učešća prihoda iz osnovne djelatnosti, ukoliko bi Željeznički prevoz i Montekargo redovno plaćali utrošenu električnu energiju visokog napona.

On je naveo da je pandemija kovid-19 negativno uticala na prošlogodišnje poslovanje, ali da su zbog bolje organizacije i optimizacije u prvioh devet mjeseci imali dobit od 612.847 EUR. U ovom trenutku, kako je kazao, ne može da precizira sa kakvim će rezultatom ŽICG završiti prošlu godinu.

- Neredovno plaćanje ovih obaveza direktno blokira ŽICG. Zbog toga se mora naći drugi način da Željeznički prevoz i Montekargo plaćaju struju, a ne preko ŽICG - kazao je Kalač Pobjedi.

Naveo je da trenutno operateri duguju 2,1 mil EUR, što je 85% ukupnih potraživanja ŽICG.

- Svakodnevno pokušavamo, u kontaktu sa menadžmentom obje kompanije, da pregovorima postignemo rješenje ovog problema, izbjegavajući nepopularnu mjeru prinudne naplate, ali ćemo u krajnjem morati tražiti naplatu potraživanja preko suda ukoliko potraživanja ne naplatimo u zakonskom roku, kako bismo održali tekuću likvidnost - istakao je Kalač.

Podsjetio je da su ŽICG i Poreska uprava 2017. godine potpisale sporazum o reprogramu poreza i doprinosa na zarade od 3,28 mil EUR.

- ŽICG je izmirila sve prispjele obaveze u jednakim mjesečnim ratama i 2,4 mil EUR, a preostali dio duga po reprogramu iznosi 882.000 eura - precizirao je Kalač.

Ističe da ŽICG ima uslova da redovno servisira dospjele obaveze prema državi, ali da održavanje tekuće likvidnosti zavisi od naplate potraživanja od ŽPCG i Montekarga za korišćenja trasa ŽICG.

Istakao je da su morali da izvrše brzu reorganizaciju rada zbog mjera NKT, kada su operateri počeli da smanjeno koriste njihove kapacitete.

- Tim prije je pozitivan poslovni rezultat za prvih devet mjeseci 2020. godine značajan, jer je nastao u vrijeme finansijskih, privrednih i naročito transportnih poremećaja izazvanih epidemijom - rekao je Kalač.

Subvencije

Naveo je da su zadovoljni sredstvima koja su lani dobili iz državnog budžeta, ali je naglasio da to nije bilo dovoljno.

- Planom za ovu godinu menadžment je odlučio da na bazi utvrđenih prioriteta za tekuće održavanje traži povećanje sredstava/subvencija jer je planom javnih nabavki predviđena zamjena dijela neophodne opreme zbog isteka vijeka trajanja - saopštio je Kalač ne precizirajući o kojem iznosu subvencija se radi.

Naveo je da je, nakon velikog investicionog ciklusa prethodnih godina u generalni remont i modernizaciju 60 km pruge na dionici od granice sa Srbijom do Trebešice, brzina vozova vraćena na projektovani nivo, a vrijeme putovanja skraćeno.

- ŽICG će nastojati da završi planirani remont ostatka pruge od Trebešice do Bara, a cilj je da na cjelokupnoj pruzi od 168,4 kilometra dovedemo nivo projektovane brzine od 80 kilometara na sat - kazao je Kalač.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.