NavMenu

Nova kompanija ToMontenegro startuje u februaru, prvi letovi u roku od šest do devet mjeseci?

Izvor: Tanjug Petak, 15.01.2021. 08:28
Komentari
Podeli
(Foto: ArchMan/shutterstock.com)
Proces osnivanja nove crnogorske državne avio-kompanije, registrovane pod nazivom ToMontenegro, biće završen najkasnije za dvije do tri sedmice, pišu podgoričke Vijesti.

Do tada će biti poznato da li će i pod kojim uslovima biti obnovljeni letovi makar do Beograda, koliko će radnika Montenegro Erlajnsa (MA) preći u novu avio-kompaniju i kako će biti obeštećeni zaposleni koji ne pređu, saznaje ovaj dnevni list u vladi.

Do sada je usvojena odluka o osnivanju i statut nove kompanije, a predstoji izbor rukovodstva. Odbor direktora i izvršnog direktora ToMontenegra biraće direktno vlada.

Nakon toga predstoji preuzimanje dijela imovine od MA, kao i težak posao dobijanja licenci, slotova i brojnih dozvola. Prvi letovi se mogu očekivati u roku od šest do devet mjeseci, a nije isključen ni kraći rok.

Izvršni direktor MA Vlastimir Ristić je juče podnio ostavku i o tome obavijestio Odbor direktora kompanije koji treba da konstatuje ostavku i izabere vršioca dužnosti direktora. Međutim, članovi odbora direktora su ranije podneli ostavke pa je pitanje ko može da konstatuje Ristićevu ostavku. Skupština akcionara na kojoj će biti izabran novi odbor direktora zakazana je za 8. februar.

Plan Vlade je da od MA preuzme jedan avion koji je kompanija kupila na kredit, obešteti kompaniju za do sada uplaćeni iznos i preuzme vraćanje preostalih rata od oko 6,8 mil EUR. Druga dva aviona MA ima u zakupu, pa postoje pregovori da nastavak zakupa preuzme država ili nova avio-kompanija.

Menadžment MA je obustavio letove 25. decembra prošle godine, nakon što je iz vlade saopšteno da više nemaju zakonskih mogućnosti da pomažu ovoj avio-kompaniji. Agencija za zaštitu konkurencije je 3. septembra zabranila dalju državnu pomoć.

Sindikat linijskih pilota MA je uputio juče otvoreno pismo ministrima finansija i kapitalnih investicija Milojku Spajiću i Mladenu Bojaniću u kojem traže odgovore o sudbini kompanije, poručujući da su ugrožene porodice radnika MA jer nisu primili plate od septembra.

- Prošlo je više od dve nedelje od gašenja MA i izjave da neće biti nuspojava obećane mirne tranzicije sa MA na novu kompaniju. Za sve ovo vreme, mi zaposleni nismo dobili nijedan odgovor niti videli konkretan korak koji bi potvrdio obećanja i rešio naša životna i egzistencijalna pitanja - saopštili su iz sindikata, dodajući da se kod radnika "uvukla sumnja" da će biti izigrani i da će postati "žrtve politikanstva".

Vijesti pišu da bi, prema nezvaničnim najavama, u novu kompaniju mogla da pređe većina pilotskog i tehničkog osoblja i vrlo mali dio iz administracije, gdje je bio i najveći višak zaposlenih.

Od sadašnjeg broja od oko 360 radnika, u novoj kompaniji bi mogla da bude angažovana polovina.

Iz sindikata pilota su takođe traži da se hitno uspostavi zdrava komunikacija i što prije riješe radno-pravni i socijalno-pravni statusi zaposlenih u MA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.