NavMenu

EBRD i NALED pomažu unapređenje inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori - U pripremi tri instrumenta za jačanje efikasnosti inspekcija

Izvor: eKapija Srijeda, 13.01.2021. 10:58
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Usljed pandemije virusa Covid-19, koja je regionu donijela rizik povećanja sive ekonomije u svim oblastima, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odlučila se na brzu reakciju i, nakon podrške reformi inspekcija u Srbiji, pružiće pomoć u reformi inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore u procesu je izrade IT sistema za povezivanje svih inspekcija, pa će biti dragocjena iskustva iz realizacije projekta razvoja sistema eInspektor koji je implementiran u Srbiji takođe pod okriljem EBRD, u saradnji s NALED-om.

- Poboljšanje poslovnog i investicionog okruženja jedan je od prioriteta EBRD u regionu Zapadnog Balkana, i u skladu sa tim u okviru Inicijative za unapređenje investicione klime i upravljanja, EBRD podržava reformu inspekcija u Srbiji, a od skora i u Crnoj Gori. Sprovođenje programa u Srbiji je već donijelo konkretna poboljšanja u efikasnosti rada inspekcijskih službi, što se posebno pokazalo korisnim u cilju kontrolisanja sprovođenja epidemioloških mjera tokom pandemije. Radujemo se da ćemo sa NALED-om stečena znanja i iskustva iskoristiti da podržimo reformu inspekcija u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove - izjavila je Jelena Ćirković, koordinatorka projekta iz EBRD.

Evropska banka za obnovu i razvoj omogućila je realizaciju "Projekta unapređenja inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori" angažujući tim NALED-a koji će pripremiti tri važna instrumenta za jačanje efikasnosti inspekcija u Crnoj Gori - kontrolne liste za provjeru zakonitosti poslovanja kompanija i preduzetnika, registar firmi i njihovih objekata koje su predmet nadzora, kao i kriterijume za uvođenje analize rizika u rad inspekcija.

- Važno je napomenuti da će nakon kompletnog kreiranja kontrolnih listi, koje se očekuje do aprila naredne godine, one će kao i u Srbiji biti javno dostupne i privrednici će moći, odgovaranjem na niz jednostavnih pitanja, da sami da provjere da li posluju u skladu sa zakonom i da bolje razumiju propise. Inspektori će moći uz pomoć kontrolnih listi i matrica za procjenu rizika da rangiraju privredu po nivou rizičnosti i tako odrede prioritete u nadzoru. Odgovorni privrednici će na ovaj način biti manje opterećeni kontrolama jer će ih inspektori rjeđe posjećivati, a subjekti kod kojih se utvrdi kršenje propisa biće kontrolisani u intenzivnijoj mjeri dok ne koriguju poslovanje - kaže Milica Anđelković Đoković, koordinatorka za analitiku u NALED-u.

Kada je riječ o Registru subjekata i objekata nadzora, ova objedinjena baza podataka o privredi omogućiće inspektorima da brže dođu do potrebnih podataka o nadziranim firmama i bolje pripreme kontrole što, dugoročno posmatrano, može značiti i smanjenje opterećenja privrednika usljed efikasnijih kontrola.

- Treba imati na umu da će za implementaciju svih navedenih produkata ovog projekta biti potreban duži period, što je uslovljeno ne samo kompleksnošću sistema već i umnogome zavisi i od podrške drugih institucija u delu uvezivanja relevantnih registara - zaključuje se u saopštenju NALED-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.