NavMenu

EPCG pokrenula vrijedan investicioni ciklus - Uskoro potpisivanje 45 mil EUR vrijednog ugovora za modernizaciju HE Perućica

Izvor: Mina Nedjelja, 03.01.2021. 14:50
Komentari
Podeli
HE Perućica (Foto: Elektroprivreda Crne Gore)HE Perućica
Dugovanja prema Elektroprivredi (EPCG) na kraju prošle godine iznosila su oko 176 mil EUR, što je oko deset miliona više u odnosu na 2019. godinu, saopštili su iz kompanije.

Crnogorski građani su na kraju novembra za struju su dugovali skoro 119 mil EUR, što je oko tri miliona više u odnosu na 2019. godinu, rekli su predstavnici EPCG portalu RTCG.

- Potrošači iz kategorije domaćinstva na kraju novembra su dugovali 118,9 miliona EUR, a iz kategorije ostala potrošnja 57,17 miliona - kazali su predstavnici EPCG.

Oni su dodali da je prošla godina bila izazovna za poslovanje svih privrednih subjekata u cijelom svijetu, pa tako i za EPCG i FC Snabdijevanje.

- Imajući u vidi vanredne epidemiološke uslove i njihov uticaj na funkcionisanje privrede i stanovništva, kao i kontinuirano prilagođavanje novonastalim situacijama, moramo biti zadovoljni postignutim rezultatima. U okruženju koje je nametnula pandemijakoronavirusa, maksimalno zalaganje zaposlenih rezultiralo je da zaključno sa novembrom ostvareni procenat naplate u odnosu na plan iznosi 96 odsto, a 94,5 odsto u odnosu na fakturisani iznos - saopštili su iz EPCG.

EPCG je u prošloj godini poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova.

- Izazovi su bili veliki i teški, ali smo ispunili glavnu obavezu - sigurno i uredno snabdijevanje kupaca struje u Crnoj Gori. Situacija sa koronavirusom usporila je i negativno uticala na poslovanje energetskog sektora. No, i pored izuzetno teških uslova ispunili smo definisane ciljeve kako u snabdijevanju tako i u proizvodnji i trgovini elektičnom energijom, a EPCG je na kraju još jedne uspješne godine - poručili su iz kompanije.

EPCG je u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 mil EUR.

- Zajedno sa preduzećima u svom većinskom vlasništvu, u tom periodu po osnovu poreza, prireza i raznih drugih naknada u državni budžet EPCG je uplatila oko 260 mil EUR - rekli su iz kompanije.

EPCG je, prije tri godine, promijenila stategiju i koncept razvoja, te su kroz investicioni ciklus definisali diversifikaciju proizvodnje i kontinuirano povećanje učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji.

- Uveliko sprovodimo petogodišnji investicioni ciklus tako da smo za kapitalne investicije potpisali ugovore vrijedne 130 mil EUR, a izvjesno je i potpisivanje ugovora vrijednih oko 45 miliona za modernizaciju HE Perućica, uključujući i ugradnju agregata broj osam. Pokrenuli smo projekte izgradnje solarne elektrane Briska gora, kao i vjetro parka Gvozd, a već smo dobili povoljne uslove, u preliminarnoj ponudi od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za finasiranja tog projekta - naveli su iz EPCG.

U potpunosti su rekonstruisane elektrane Glava zete i Slap Zete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.