NavMenu

Za završetak druge faze projekta SEEIIST 5 mil EUR - Hadronska terapija je budućnost liječenja onkoloških pacijenata

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 09.11.2020. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: sfam_photo/shutterstock.com)
Projekat SEEIIST - hadronske terapije liječenja karcinoma dobio je iz evropskih fondova za nauku pet miliona eura za završetak druge faze - koncipiranje mašine. Zahvaljujući odličnim ocjenama Evropske komisije (EK), projekat je uvršten u ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji ima fond od devet milijardi eura, saopštila je za Televiziju Crne Gore ministarska nauke Sanja Damjanović.

- SEEIIST je mini autoput, radi se o investiciji 200 do 250 miliona eura, ali se ovdje radi o projektu koji samo postoji u 12 zemalja u svijetu. Koristimo instrument konkurentnosti da se izborimo za investicije. Prošle godine dobili prvi milion od EK i taj milion smo dobili bez konkurencije, a danas dobijamo pet miliona u konkurenciji u kojoj smo bili jedni od najboljih - kazala je Damjanović u emisiji Akcenti na TVCG.

Novac EK, kako kaže ona, će obezbijediti da se završi druga faza, što potvrđuje da smo sada "u srcu Evrope".

- Drugi put smo uspjeli da apliciramo za jedinstvenu listu evropskih projekata, rezultate ćemo imati sljedeće godine. Ako se nađemo na ovoj listi, biće nam omogućeno još četiri miliona za nastavak projekat. Mi se kvalitetom borimo za fondove - navela je Damjanović.

Minstarka je pojasnila da projekat targetira borbu protiv kancera i predstavlja najmoderniju metodu liječenja.

- Iskustva pokazuju da ova metoda omogućava da pacijent nakon pet godina liječenja ima vjerovatnoću da preživi od preko 90 odsto.

Damjanović je kazala i da akcelerator predstavlja kompleks magnetnog i eletričnog polja, koji ubrzava teške čestice i kroz ovu metodu, mijenjanjem energije, čestice doza se deponuje samo na oboljele ćelije.

- Imate pristup tumoru gdje god se nalazio u tijelu. To je jedini metod liječenja za trudnice, jer zdrava tkiva ostaju zdrava. Cijela "igra" počela istovremeno u Evropi i Japanu i prvih 440 pacijenata liječeno je u istraživačkom centru, ne u klinici - kazala je Damjanović.

Ona je istakla da 18 evropskih institucija i klinika radilo na prvoj fazi - dijelu za dizajniranje.

- CERN pomaže da se razvije nova tehnologija, jer je naš akcelerator jedinstven, neće biti kao ostalih 12 i biće baziran na superprovodnim magnetima - dodala je ministarka.

Direktor Kliničkog centra, Jevto Eraković, kazao je u "Akcentima" da je hadronska terapija budućnost liječenja onkoloških pacijenata. Iskatako je da postoje posebni protokoli koji određuju koji pacijenti se mogu liječiti, te da njih nije malo.

- Mi u Crnoj Gori ne bi imali dovoljan broj pacijenata da bi projekat imao ekonomsku isplativost, nadam se da ćemo liječiti sve pacijente iz regiona. Hadronska terapija predstavlja poseban iskorak u liječenju radioterapijom, imamo jone i protone koji duboko ulaze u tkivo i mogu nakon određenog vremena da ispolje energiju... Prolazak kroz zdravo tijelo je bezbjedan. Aktivacija energije se uspostavlja direktno u maligne ćelije - kazao je Eraković za TVCG.

Istakao je da, uz tim ministarke Damjanović, cijela država stoji iza projekta.

Porast broja onkoloških pacijenata

Eraković je istakao i da Crna Gora nije izuzetak po porastu broja onkoloških pacijenata.

- Oko 650 onkoloških pacijenata imali smo 2010. godine, danas 2.000, na godišnjem nivou. Tada je obavljano 18.000 pregleda u Klinici za onkologiju, a danas u Institutu za onkologiju oko 30.000. Ovo je projekat kompletnog regiona, a imamo sreću da smo mi inicijator i da imamo jednu jasnu viziju koja je trasirana - kazao je Eraković.

Iskoraci u Institutu za onkologiju, ocjenjuje Eraković, mogu se mjeriti decenijama.

- Imamo najsavremenije lineralne akceleratore, koji su bolji nego u bilo kom centru u ovom dijelu Evrope. Terapiju za pacijente, naučno-istraživački rad, edukacije, umrežavanje sa kolegama... U okviru SEEIIST projekta, napravili smo mrežu onkoloških institucija regiona, pa i šire, kako bismo vidjeli nedostatke. Željeli smo da budemo prvi koji će eliminirati te nedostatke. Imamo opremu koja je te nedostatke eliminisala - rekao je Eraković.

- Sve što se može ureaditi u svijetu, može i u Crnoj Gori - kazao je on, na pitanje o slanju pacijenata na liječenje u inostranstvo.

Onkologiji, kako je dodao, fali samo PET skener, s kojim bi se zaokružilo ono što treba Institutu.

Projekat CEEIIST koštaće od 200 do 240 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.