NavMenu

Drydocks World novi partner kompanije Adriatic Marinas - Brodogradilište Bijela postaće centar za popravku i remont jahti, u planu i osnivanje akademije za obuku pomorskih inženjera

Izvor: Mina Petak, 30.10.2020. 12:08
Komentari
Podeli
Brodgradilište Bijela (Foto: Paddy Walker/unplash)Brodgradilište Bijela
Kompanija Drydocks World, koja pripada DP World grupi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), pridružila se konzorcijumu u cilju tranformacije Brodogradilišta Bijela u prvoklasnu kompaniju za servisiranje, održavanje, popravku i remont superjahti, saopšteno je iz Adriatic Marinasa.

- Konzorcijum, koji čine kompanija za razvoj marine za superjahte i upravljanje marinom Adriatic Marinas, u 100 odstotnom vlasništvu Investicione korporacije Dubaija (ICD), i holandska kompanija Damen, postigao je dogovor da ulogu Damena u razvoju nekadašnjeg Brodogradilišta sada preuzme novi član konzorcijuma, Drydocks World – Dubai - navodi se u saopštenju.

Drydocks World je, kako su kazali, vodeća kompanija za pružanje usluga servisiranja, održavanja, popravki i remonta jahti, kao i za pomorske i usluge pomorskih platformi u sektorima prevoza, nafte, gasa i energetike.

- Učešće kompanije Drydocks World u projektu Brodogradilišta konzorcijumu donosi značajno iskustvo, vještine i resurse. Pored osnivanja prvoklasnog centra za superjahte u Bokokotorskom zalivu, imaće ključnu ulogu u ostvarivanju ambicija projekta, prije svega da on postane jedan od glavnih pokretača razvoja bokokotorske industrije servisiranja i remonta superjahti - dodaje se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora kompanije Adriatic Marinas, Mohammed I. Al Shaibani, saopštio je da taj uzbudljivi projekat, ne samo da će regenerisati brodogradilište, već i cjelokupnu industriju pomorskog inženjerstva, kao i očuvati veliku pomorsku tradiciju koju baštini Crna Gora.

- Naše kolege i partneri iz kompanije Drydocks World sa sobom u projekat donose i ulažu značajne resurse i ekspertizu. Zajedno ćemo pozicionirati brodogradilište u Bijeloj kao jednu od vodećih kompanija za remont i popravku superjahti na Mediteranu - poručio je Al Shaibani.

On se zahvalio predstavnicima Damena na njihovom velikom trudu da se projekat dovede u fazu u kojoj je danas.

- Nakon završetka radova na remedijaciji, koje realizuje Vlada, transformacija brodogradilišta u kompaniju za popravku i remont superjahti biće realizovana u roku od 36 mjeseci, sa planovima da se već u periodu transformacije počne sa određenim servisnim radovima - navodi se u saopštenju.

Bijela i Herceg Novi su istorijska postojbina pomorskog inženjeringa u Crnoj Gori, a sa transformacijom brodogradilišta, taj region će, kako je saopšteno, ponovo ponuditi čuvene vještine na pomorskom tržištu Mediterana.

Pored otvaranja kompanije za servisiranje jahti, konzorcijum planira da osnuje akademiju za obuku u Bijeloj, u cilju osposobljavanja budućih generacija pomorskih inženjera iz Crne Gore.

Predsjednik Odbora direktora i generalni menadžer kompanije DP World, sultan Ahmed Bin Sulayem, kazao je da kompanija Drydocks World ima ključnu ulogu u razvoju Dubaija, koji postaje centar pomorske industrije na Bliskom Istoku.

- Stvaranjem konzorcijuma ovakve vrste između Adriatic Marinas i Drydocks World, dobijamo značajne kombinovane resurse i ekspertizu u cilju razvoja kompanije svjetskog glasa u Crnoj Gori, koji će biti podrška razvoju crnogorske privrede - rekao je Bin Sulayem.

To partnerstvo će, kako smatra, osigurati brzu tranformaciju brodogradilišta u Bijeloj.

- Ponosan sam što će kompanija Drydocks World, koja kontinuirano i konzistentno sprovodi prestižne globalne projekte, biti u samom centru realizacije strateškog razvojnog projekta u Crnoj Gori - zaključio je Bin Sulayem.

Drydocks World ima iskustvo u toj industriji od preko 36 godina i predstavlja vodećeg pružaoca usluga u jahting i pomorskoj industriji, kao i u industriji pomorskih platformi u sektorima prevoza, nafte, gasa i energetike.

Godišnje, u prosjeku, završi preko 300 projekata, sa rekordom od 42 istovremena projekta remonta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.