NavMenu

Naučnici razvili novu superbijelu boju - Odbija 95,5% sunčeve svjetlosti i mogla bi da zamijeni klima-uređaje

Izvor: RTS Srijeda, 28.10.2020. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Efetova Anna/shutterstock.com)Ilustracija
Naučnici su napravili novu superbijelu boju koja odbija 95,5% sunčeve svjetlosti koja padne na nju, pa zbog toga nova akrilna boja, koju je razvio Univerzitet Perdu, ostaje hladnija od okoline i tokom dana i tokom noći.

Tim sa univerziteta napravio je farbu koristeći kalcijum-karbonat, umjesto uobičajenih titanijum-dioksid čestica, kako bi skoro u potpunosti smanjio apsorbciju ultraljubičaste svjetlosti.

Stručnjaci kažu da bi nova boja mogla da se koristi da održava građevine hladnije na prirodan način, umjesto korišćenjem klima-uređaja koji doprinose globalnom zagrevanju.

Šiulin Ruan, profesor na školi za mehaničko inženjerstvo Univerziteta Perdu, zajedno sa saradnicima je tokom testiranja nove akrilne boje ustanovio da je ona noću ostajala 10 stepeni Celzijusa hladnija od okoline, dok je danju kada je Sunce bilo u zenitu, bila najmanje 1,7 stepeni hladnija.

Druge slične bijele boje odbijaju između 80 i 90% svjetlosti i ne mogu da budu hladnije od spoljne temperature.

Akrilna boja na bazi kalcijum-karbonata postigla je bolje rezultate od svih komercijalnih boja koje su isprobali, navodi se u studiji objavljenoj u Cell Reports Physical Science.

- Naša farba je kompatibilna sa proizvodnim procesom uobičajenih komercijalnih farbi, a cijena joj je uporediva, pa čak i niža. Ključ je da osiguramo njenu dugoročnu pouzdanost kako bi počela da se koristi - kaže Ruan.


Zamjena za klima-uređaje

Nova boja ima brojne primjene. Primjera radi, može da se koristi na spoljnim telekomunikacionim opremama da bi spriječila njihovo pregrijavanje.

Umjesto da se objekti zagrijavaju pod sunčevom svjetlošću, premazani ovom bojom mogli bi da ostanu hladniji od spoljne temperature, čak i pod direktnom svjetlošću.

To otvara mogućnost energetski efikasnog načina kontrolisanja temperature unutar zgrada.

Ljeti mnoge zgrade zavise od klima-uređaja za izbacivanje vrućine iz unutrašnjosti zgrade u spoljnu sredinu. Za taj proces se koristi dodatna energija, što povećava njenu potrošnju, a moderni gradovi su zbog toga postali "užarena ostrva".

Čitav proces pogoršava globalno zagrijavanje.

Još od 70-ih godina naučnici pokušavaju da pronađu način da reflektuju dovoljno sunčevih zraka tako da pasivno hlađenje postane efikasnije od aktivnog korišćenja klima-uređaja, a nova farba bi mogla da postane rješenje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.