NavMenu

Povlašćenim proizvođačima električne energije za devet mjeseci isplaćeno 14,27 mil EUR

Izvor: Mina Četvrtak, 22.10.2020. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prvih devet mjeseci ove godine isplaćeno 14,27 mil EUR, pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE).

Oni su ove godine proizveli 290,9 miliona kilovat sati (kWh), a podsticaji su isplaćeni za 31 elektranu u vlasništvu 20 preduzeća.

Podaci COTEE dostavljeni Pobjedi pokazuju da je od maja 2014. do kraja septembra ove godine povlašćenim proizvođačima isplaćeno 47,1 mil EUR.

Ove godine najviše novca 6,86 mil EUR za vjetroelektranu (VE) Krnovo dobila je kompanija Krnovo Green Energy, koja je u prvih devet mjeseci proizvela 134,2 miliona kWh. Izvršni direktor ove nikšićke firme je Toni Karabatić, a vlasnici su Krnovo holding i Masdar iz Abu Dabija.

Kompanija je od 2017. dobila ukupno 27,36 mil EUR podsticaja. VE Krnovo ima instalisanu snagu 72 megavata i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati, a koštala je 120 mil EUR.

Kompanija Možura Wind Park, koja upravlja sa VE Možura, u prvih devet mjeseci dobila je 4,46 mil EUR podsticaja za 92,3 miliona kWh. Status povlašćenog proizvođača je dobila krajem prošle godine, instalisana je snaga 46 megavata i godišnje proizvodnje 120 gigavat sati, a koštala je 90 mil EUR.

Vlasnici su malteške državne kompanije Enemalta i Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti. Vlasnici Enemalte su malteška vlada i kineska kompanija Shangay electric, koja je bila izvođač radova na Možuri. Vlasnici Malta Montenegro Wind Powera su International Renewable Energy Development 70 odsto, of-šor firma Vestigo Clean Energy 20% i Envision Energy Internacional iz Hong Konga deset odsto.


Male hidroelektrane

Od vlasnika malih hidroelektrana (mHE) najveći podsticaj od 855.957 EUR za prvih devet mjeseci dobila je beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, koja ima sedam mHE (Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spalevići, Šekular i Jelovica 2). Vlasnici firme su Ranko Radović i Oleg Obradović.

Podgorička kompanija Kronor je za mHE Jara i Babino Polje u prvih devet mjeseci dobila 620.755 eura. Vlasnici su Željko Mišković, Predrag Bajović, Mladen i Nikola Rabrenović.

Igma energy iz Andrijevice, vlasništvo Igora Mašovića, je za mHE Bradavec i Piševsku rijeku dobila 233.734 EUR. Vlasnik ovog preduzeća je Igma Grand Igora Mašovića.

Kompaniji Synergy isplaćeno je 115.774 EUR za mHE Vrelo, a vlasnici su Željko Đuranović, Vuk Rajković, Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Oni su, zajedno sa Florinom Krasnićijem i češkom firmom Vodni zdroje, osnivači kompanije Hydro Bistrica, koja je za mHE Bistrica Majstorovina dobila 301.948 eura.

Preduzeću Nord energy, vlasništvo Vlastimira Golubovića, za mHE Šeremet potok isplaćeno je 122.963 EUR, a Simes inženjeringu, čiji je osnivač Slaven Milić, za mHE Ljevak 52.185 eura.

Peduzeću Small Hydro Power Mojanska za tri mHE Mojanska 1, Mojanska 2 i Mojanska 3 isplaćeno je 315.825 eura, firmi Small Hydro Power Kutska za mHE Kutska 1 i Kutska 2 151.590 eura. Osnivači andrijevičkih preduzeća su Slobodan Popović, Igor Mašović i Željko Savović.

Podgoričkom preduzeću BB Hidro je za mHE Lipovska Bistrica u ovoj godini isplaćeno 12.839 eura. Ova elektrana je prve kilovatsate proizvela u maju, a u julu i avgustu nije imala proizvodnju. Vlasnici firme BB Hidro su Blažo Đukanović i Ivan Burzanović.

Kolašinska kompanija Power AB Group je na osnovu podsticaja za mHE Bukovica dobila 8.986 eura. Osnivač tog preduzeća je podgorička firma Tehno plus, čiji vlasnik je Dragan Andrijašević.

Kolašinskom preduzeću Virdi Progressum je za mHE Paljevinska isplaćeno 3.214 eura. Vlasnik ove fime je Aleksandar Mrdak, podgoričko preduzeće BMP Gradnja (vlasnik Božidar Bošković), hercegnovska firma Perla (vlasnici Igor i Ivan Popović) i preduzeće Tradewins Adriatic LLC iz Baltimora.

I danilovgradsko preduzeće Zeta Energy je sa svojom mHE Slap Zete ušla u sistem podsticaja. Ova firma je dobila 1.518 eura. U septembru je ova elektrana proizvela 55.200 kWh. Ova kompanija je nedavno od RAE dobila status povlašćenog proizvođača električne energije za ovu nedavno rekonstruisanu mHE. Status povlašćenog proizvođača važi 12 godina. Slap Zete izgrađena je 1952. godine, a od 2010. godine posluju u sastavu kompanije Zeta Energy, koja je zajedničko preduzeće Elektroprivrede i norveške NTE.


Solarne elektrane

Od vlasnika pet solarnih elektrana najviše podsticaja 67.042 eura dobila je danilovgradska firma Eco Solar System za pogon u Martinićima, čiji je vlasnik Božidar Jokić. Preduzeće Bar kod, vlasništvo Miomira Mrvaljevića, naplatilo je 49.600 eura za elektranu u Donjoj Gorici, dok je podgorička Invicta, vlasništvo Ilije Gazivode i Željka Vukčevića za pogon u Bandićima naplatila 32.362 eura.

Podgorička kompanija Alliance, u čijem vlasništvu je istoimena solarna elektrana, počela je da dobija podsticaje od jula, kada je pokrenuta proizvodnja u ovom pogonu koji se nalazi na krovu njihovog poslovnog objekta u Donjoj Gorici. Do sada je kompanija u vlasništvu Ratka Pavićevića dobila 4.143 eura.

Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije je posljednji put uvećana gotovo 100 posto početkom prošle godine na 0,9439 centa po kWh. Od juna prošle godine domaćinstva za prvih 300 potrošenih kWh ne plaćaju podsticaje, već to radi Vlada od akcize na ugalj.

Tagovi:
Crnogorski operatera tržišta električne energije
COTEE
Krnovo Green Energy
Krnovo holding
Masdar Abu Dabi
Možura Wind Park
Enemalta
Malta Montenegro Wind Park
Shangay electric
Malta Montenegro Wind Power
International Renewable Energy Development
Vestigo Clean Energy
Envision Energy Internacional
Hidroenergija Montenegro Berane
Kronor Podgorica
Igma energy Andrijevica
Igma Grand
Synergy
Vodni zdroje Češka
Hydro Bistrica
Nord energy
Simes inženjering
Small Hydro Power Mojanska
Small Hydro Power Kutska
BB Hidro Podgorica
Power AB Group Kolašin
Tehno plus
Virdi Progressum
BMP Gradnja Podgorica
Perla Herceg Novi
Tradewins Adriatic LLC Baltimor
Zeta Energy Danilovgrad
Elektroprivreda Crne Gore
EPCG
NTE Norveška
Eco Solar System Danilovgrad
Bar kod
Alliance Podgorica
Regulatorna agencija za energetiku
RAE
Vlada Crne Gore
VE Krnovo
VE Možura
mHE Jezerštica
mHE Bistrica
mHE Orah
mHE Rmuš
mHE Spalevići
mHE Šekular
mHE Jelovica 2
mHE Jara
mHE Babino Polje
mHE Bradavec
mHE Piševska rijeka
mHE Vrelo
mHE Bistrica Majstorovina
mHE Šeremet potok
mHE Ljevak
mHE Mojanska 1
mHE Mojanska 2
mHE Mojanska 3
mHE Kutska 1
mHE Kutska 2
mHE Lipovska Bistrica
mHE Bukovica
mHE Paljevinska
mHE Slap Zete
solarna elektrana u Martinićima
solarna elektrana u Donjoj Gorici
solarna elektrana u Bandićima
solarna elektrana Alliance
Toni Karabatić
Ranko Radović
Oleg Obradović
Željko Mišković
Predrag Bajović
Mladen
Nikola Rabrenović
Igor Mašović
Željko Đuranović
Vuk Rajković
Dragana Bošković
Tomaš Hajek
Uroš Karadžić
Radoje Vujadinović
Florin Krasnići
Vlastimir Golubović
Slaven Milić
Slobodan Popović
Željko Savović
Blažo Đukanović
Ivan Burzanović
Dragan Andrijašević
Aleksandar Mrdak
Božidar Bošković
Ivan Popović
Igor Popović
Božidar Jokić
Miomir Mrvaljević
Ilija Gazivoda
Željko Vukčević
Ratko Pavićević
solarne eletrane
vjetroparkovu
vjetroelektrane
obnovljivi izvori energije
podsticaji za obnovljive izvore energije
OIE
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.