NavMenu

TE Pljevlja obilježava 38 godina poslovanja - Godišnjica u znaku investicija vrijednih 60 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 21.10.2020. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Termoelektrana Pljevlja obilježava 38 godina uspješnog rada i poslovanja u znaku početka ekološke rekonstrukcije prvog bloka i uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela. U ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, biće uloženo oko 60 mil EUR.

- Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu. Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće se još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda. Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj - saopšteno je Elektroprivrede Crne Gore.

Za prvih devet mjeseci 2020. godine TE Pljevlja je proizvela 1.033.531 MWh, što je oko 10% više od plana.

- U prvih devet mjeseci 2020, termoelektrana je imala samo jedan neplanirani zastoj u trajanju od 14 časova, što govori o tome da je pogonska spremnost na visokom nivou. Ove godine u pandemiji Covid-19 virusa, poseban izazov predstavljao je remont, jer su remontni radovi, koji su trajali dva mjeseca, izvedeni u punom kapacitetu uz pomoć domaće radne snage. Rijetki termoenegetski centri mogu se pohvaliti da uz pomoć domaće radne snage mogu odraditi remont ovako kompleksnog postrojenja - navode.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja - Rudnik uglja, zapošljava 1.200 radnika i jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore.

- On predstavlja važnu karitku stabilnosti elektroenergetskog sistema naše države, čega smo svjedoci u vremenu pandemije Covid-19, kada su za sve zemlje posebno važni njihovi sopstveni izvori i resursi - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.