NavMenu

Zahtjev nevladinih organizacija: Agencija za zaštitu prirode i životne sredine da spriječi izgradnju MHE na Crnji

Izvor: RTCG Petak, 09.10.2020. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Nevladine organizacije pozvale su Agenciju za zaštitu prirode i životne sredine da pokaže odgovornost i stavi van pravne snage izdatu ekološku saglasnost za malu hidroelektranu na rijeci Crnji.

Kako je saopšteno iz WWF Adria, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine nije odgovorila na navode iz Zahtjeva za stavljanje van pravne snage ekološke saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane na vodotoku Crnja koju su organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Green Home, Parkovi Dinarida, Eko-tim i WWF Adria poslali prošlog mjeseca.

- Iz Agencije su ponovili kako je saglasnost za izgradnju male hidroelektrane na Crnji izdata 1.2.2011. godine te kako ona još uvijek važi - navodi se u saopštenju.

Pri tome nijesu, kako su kazali, sagledali argumente koje su organizacije civilnog društva predstavile u svom zahtjevu.

- Naime, od izdavanja ekološke saglasnosti za ovu mHE prije 10 godina, područje na kojem je predviđena gradnja proglašeno je Parkom prirode Komovi, čime su prepoznate posebne prirodne vrijednosti ovog područja. U skladu sa tim, zabranjena je bilo kakva gradnja koja bi ugrozila najvažnija obilježja zbog kojih je ovo područje zaštićeno, poput geoloških, hidrogeoloških i geomorfoloških vrijednosti, posebne biološke raznovrsnosti biljnog i životinjskog svijeta, te bogatstva površinskih i podzemnih voda - saopštili su iz nevladinih organizacija.

Iz organizacija civilnog društva podsjetili su na negativne uticaje malih hidroelektrana. Među najznačajnijim izdvajaju promjene toka rijeka i riječnih staništa, sprječavanje migracije zaštićenih i drugih životinjskih vrsta, promjene ekološkog režima protoka, povećanje rizika od suša i poplava, smanjenje biološke raznovrsnosti i uticaj na dobrobit lokalnog stanovništva.

- Pozivamo Agenciju, kojoj je misija aktivno unaprjeđenje ekološkog statusa Crne Gore, da preuzme punu odgovornost prema građanima, državi i njenim prirodnim resursima tako da stavi van pravne snage izdatu ekološku saglasnost za malu hidroelektranu na rijeci Crnji. Takođe, ukoliko Agencija nema pravnih mehanizama da djeluje po našem Zahtjevu, pozivamo Agenciju da pozove nadležne organe da djeluju i predloži korake za rješavanje problema devastacije Parka prirode Komovi - zaključuju potpisnici Zahtjeva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.