NavMenu

Zbog kašnjenja CRBC kasni i struja za auto-put

Izvor: Mina Srijeda, 07.10.2020. 15:55
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Sistem napajanja električnom energijom prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare još nije završen, iako je rok istekao 30. septembra.

Iako je ta investicija zaduženje Monteputa, a ne kineskog izvođača radova China Road ande Bridge Corporation (CRBC), izvršni direktor crnogorske kompanije, Jonuz Mujević, saopštio je da su radovi na elektro-mreži uslovljeni radovima na trasi i kanalizaciji.

- Do sada je kod partija jedan i dva završeno 90% elektromreže, a kod partije tri, 60 odsto - kazao je Mujević Pobjedi i objasnio da CRBC mora da uradi trasu i kanalizaciju da bi se provukli kablovi, jer kineska firma radi građevinski dio, a Monteput samo elektro.

Novi Volvoks zadužen je izgradnju prve i treće partije, budvanski Elektro tim za drugu partiju.

U okviru prve partije Novi Volvoks gradi trafostanicu od 110/20 kV Auto-put 1, sa priključnim dalekovodima i opremanje DV polja 110 kV u TS 220/ 110/35/ kV Podgorica 1, a u okviru treće TS 20/0,4 kV sa kablovskim razvodom 20 kV i sistem daljinskogupravljanja za napajanje objekata duž trase.

Elektro tim treba da izgradi TS 110 20 kV Auto-put 2, sa priključnim dalekovodima.

Procijenjena vrijednost radova na prvoj partiji sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV) je 9,86 mil EUR, na drugoj partiji 8,7 miliona, a na trećoj 19,65 mil EUR.

Ukupna procijenjena vrijednost radova je 38,23 mil EUR, a Monteput je taj iznos obezbijedio iz kredita Investiciono-razvojnog fonda (IRF). Ta kompanija je u maju prošle godine potpisala ugovor sa IRF o odobrenju kredita za izgradnju elektro-napajanja auto-puta.

Rok za završetak svih radova na prioritetnoj dionici od Smokovca do Mateševa istekao je 30. septembra, ali novi aneks ugovora još nije potpisan, jer se čeka da nadzorni organ francusko-italijanski konzorcijum Ingerop Geodata odluči o zahtjevima CRBC da se zbog pandemije produži rok završetka radova i da im se obračunaju dodatni troškovi.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 mil EUR. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 mil USD na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta bi trebalo da košta oko 895 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.