NavMenu

NVO Green Home: Ministarstvo ekonomije i EPCG da objave plan za TE Pljevlja

Izvor: RTCG Utorak, 06.10.2020. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
NVO Green Home poziva Ministarstvo ekonomije i EPCG da objave informaciju i iznesu plan za TE Pljevlja nakon isteka radnih sati, koje slijedi za nepunih 20 dana, a možda već i danas.

- Prema proračunima Energetske zajednice iz jula ove godine, TE Pljevlja će utrošiti dodijeljenih 20.000 radnih sati u novembru ove godine, dok je u Izvještaju o implementaciji iz 2019. godine, predviđeno da će TE Pljevlja potpuno utrošiti maksimalno dozvoljene radne sate, već sada u oktobru. Nakon što je od 1. januara 2018. godine iskoristila dozvoljenih 20 000 radnih sati, TE Pljevlja se mora zatvoriti - navodi se u saopštenju.

Rad može nastaviti, kako su naveli, samo ako uskladi tehnologiju sa standardima i Direktivom o industrijskim emisijama za nova postrojenja, što se čak i sa planiranom rekonstrukcijom neće desiti do 2023. godine.

- Osnovnim proračunom i dinamikom potrošnje sati iz prethodnih godina ovaj broj je sveden na nulu, dok javno ne postoji informacija o tome. Ministarstvo ekonomije treba da obavijesti građane da li je Crna Gora zaista tražila produžetak radnih sati od Energetske zajednice i kakav je ishod takvog zahtjeva. Očekivajući da će spomenuti zahtjev rezultirati negativnim odgovorom, postoji li plan u slučaju gašenja TE Pljevlja koji neće ići na štetu građana, u smislu povećanja cijene uvozne struje? - kazali su iz Green Homea.

Smatraju da je ovo krizno vrijeme za TE Pljevlja i ekstremno skupu cijenu uglja, izračunatu i u životima i zdravlju građana, ključni momenat i poziv da se okrenemo čistoj energetskoj tranziciji, u kojem, kako dodaju, treba da uz konsenzus građana, naučne zajednice i donosioca odluka donesemo održivija rješenja za proizvodnju energije i grijanje Pljevalja.

Produžavanje života TE Pljevlja od 2023. godine uz planiranu toplifikaciju je utopija, smatraju u NVO, od kojih na ovu posljednju gubimo vrijeme već 40 godina.

- Čak i da se rekonstrukcija ostvari i dalje ulažemo novac u još 30 godina eksploatacije uglja, zagađivanja životne sredine i trovanje građana Pljevalja i svih građana Crne Gore - navodi se u saopštenju

Iz Green Home kažu da moramo imati jasne korake i planove ka dekarbonizaciji uz postepeno napuštanje uglja i osiguravanje novih radnih mjesta za zaposlene u sektoru uglja, na kojima se mora raditi na vrijeme i koji će u svakom trenutku biti dostupni javnosti.

- Iz ovih razloga još jednom pozivamo predstavnike EPCG i Ministarstva ekonomije da zainteresovanoj javnosti daju odgovore na pitanja od suštinskog značaja za budućnost koja treba biti zdrava, zelena i održiva za sve građane Crne Gore - zaključeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.