NavMenu

Ističe rok za dionicu od Smokvca do Mateševa - Novi termin za auto-put odrediće nova vlada

Izvor: Mina Srijeda, 30.09.2020. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Nadzorni organ još nije odlučio o zahtjevu kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) za određivanje novog roka za završetak prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, saopštio je izvršni direktor Monteputa, Jonuz Mujević.

Danas ističe rok za završetak radova na dionici od Smokovca do Mateševa, koji je definisan aneksom ugovora o projektovanju i izgradnji iz maja prošle godine.

Prema saznanjima Pobjede, najvjerovatnije će buduća vlada potpisati aneks ugovora.

Mujević je Pobjedi kazao da će novi ugovor o projektovanju i izgradnji biti potpisan nakon odluke nadzornog organa.

- Nadzorni organ još nije odobrio produženje roka za izgradnju prioritetne dionice auto-puta, tako da je još zvanično rok za završetak izgradnje 30. septembar - rekao je Mujević.

Za vršenje stručnog nadzora kao nadzorni organ angažovan francusko-italijariski konzorcijum Ingerop Geodata.

Glavni izvođač radova na auto-putu, kompanija CRBC shodno ugovoru o projektovanju i izgradnji, u skladu sa odgovarajućom klauzulom usljed "više sile" izazvane pandemijom i mjera koje se tim povodom preduzimaju, pokrenula je odgovarajuće ugovorne procedure i dostavila zahtjev sa najavom potraživanja vezan za produžetak roka i dodatne troškove u skladu sa ugovorom.

- Tek nakon odluke nadzornog organa trebalo bi biti potpisan novi aneks ugovora o izgradnji auto-puta, u kome bi bio preciziran novi rok završetka radova, s obzirom na to da je postojeći rok probijen - rekao je Mujević.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici auto-puta je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje.

Vlada je u maju prošle godine sa kineskom kompanijom CRBC potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

Posljednje procjene iz Vlade i Monteputa su da će radovi na prioritetnoj dionici auto-puta biti završeni u toku ljeta naredne godine.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona EUR. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 mil USD na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknadnim radovima ova dionica auto-puta bi trebalo da košta oko 895 mil EUR.

Ministarstvo saobraćaja nije odgovorilo na pitanja Pobjede kad će odrediti novi rok za završetak auto-puta. Ni iz CRBC nijesu bili raspoloženi da odgovore na to pitanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.