NavMenu

Javni dug na kraju juna iznosio 3,66 mlrd EUR

Izvor: Mina Nedjelja, 27.09.2020. 22:28
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju juna iznosio je 3,66 mlrd EUR ili 79,54% bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su iz Ministarstva finansija.

Ukupan državni dug je sa depozitima bio 3,28 mlrd EUR ili 71,3% BDP-a. U odnosu na kraj marta državni dug je uvećan 321 mil EUR, prenosi Dan.

- Spoljni dug je iznosio 3,1 mlrd EUR, odnosno 67,4% BDP-a, dok je unutrašnji bio 559,4 mil EUR, odnosno 12,14% BDP-a. Depoziti na kraju drugog kvartala iznosili su 379,62 mil EUR uključujući 38,477 unci zlata ili 8,24 odsto BDP-a - rekli su iz Ministarstva.

Izvještaj o javnom dugu objavljuje se jednom godišnje, u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, dok se izvještaj o državnom dugu objavljuje kvartalno.

Iz Ministarstva su najavili da će izvještaj o državnom dugu za drugi kvartal biti objavljen u narednih nekoliko dana.

Iz tog Vladinog resora su naveli da su u ovoj godini do sada zaključili kreditne aranžmane u iznosu od preko 480 miliona EUR.

Vlada je u ovoj godini, za potrebe finansiranja budžeta, prema podacima Ministarstva finansija zaključila aranžmane sa sindikatom banaka (OTP, Credit Suisse, Crnogorska komercijalna i Societe Generale), uz garanciju Svjetske banke, u iznosu od 250 mil EUR, sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu od 74,3 mil EUR, kroz program Instrumenta za brzo finansiranje (RFI), sa Evropskom komisijom, u okviru programa makrofinansijske pomoći Crnoj Gori, u iznosu od 60 miliona.

Zaključen je aranžman i sa Erste bankom Podgorica u iznosu od pet miliona EUR.

U toku ove godine za projekat finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa iz kredita sa kineskom Exim bankom, do kraja avgusta, povučen je iznos od 21,6 mil USD, odnosno 18,14 mil EUR.

Za ostale infrastrukturne i razvojne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja i razvoja poljoprivrede tokom ove godine povučen je iznos od 43,41 mil EUR.

Pored toga, u toku ove godine zaključeni su dugoročni kreditni aranžmani sa domaćim bankama za potrebe finansiranja kapitalnih projekata Uprave javnih radova, sa NLB bankom u iznosu od deset miliona EUR, Кomercijalnom od pet miliona i Erste bankom od 25 miliona EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.