NavMenu

Nevladine organizacije traže da se poništi saglasnost za izgradnju mHE Crnja u Kolašinu

Izvor: Tanjug Petak, 18.09.2020. 11:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Nekoliko ekoloških nevladinih organizacija u Crnoj Gori danas je Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine podnijelo zahtjev za poništavanje ekološke saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane Crnja u opštini Kolašin, koja je izdata prije 10 godina.

Nevladine organizacije Eko-tim, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Parkovi Dinarida, Green Home i WWF Adria su navele da je važeća saglasnost za izgradnju male hidroelektrane na vodotoku Crnja izdata 1. februara 2011. godine, da projekat još nije realizovan, kao i da je u međuvremenu to područje proglašeno Parkom prirode Komovi.

Zato smatraju da postojeću saglasnost treba poništiti, prenosi CdM.

Napominju da proglašenje područja parkom prirode menja sve ekološke i ekonomske parametre i da se zato važeća ekološka saglasnost može smatrati zastarelom i da propisane mere zaštite nisu relevantne.

Ako se saglasnost ne poništi, navode da realizacija ovog projekta može značajno uticati na hidrologiju i morfologiju reke i rečnih staništa, sprečavanje migracije zaštićenih i drugih vrsta, poremećaj u protoku sedimenta, promene ekološkog režima protoka, kao i promene u sezonskim ciklusima poplava i druge negativne uticaje na kopnene vrste i staništa.

Smatraju i da bi nastavak realizacije projekta izgradnje male hidroelektrane prema zastareloj saglasnosti bilo bi protivpravno jer je, kažu, u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode i odlukom o proglašenju Parka prirode Komovi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.