NavMenu

Na poluostrvu Luštica gradi se još jedan gat za vezivanje plovila - Predviđen za lokalni i inostrani saobraćaj bez preplitanja

Izvor: eKapija Srijeda, 16.09.2020. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: Opština Tivat/Decom/dokumentacija)
Kompanija Luštica Development ima u planu izgradnju gata za vezivanje plovila na rtu Tri krsta na na jugozapadu zaliva Trašte, na poluostrvu Luštica.

Naime, Sekretarijat za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj saopštio je da je kompanija Luštica Development iz Tivta, podnijela zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za gat za vezivanje plovila na urbanističkoj parceli UP7, koju čini dio kat.parc.br. 1117/1 i dio kat parc.br. 1144/1 KO Radovići i dio akvatorijuma, u zahvatu Izmjena i dopuna Državne studije lokacije Sektor 36.

- Ovim projektom je predviđeno izvođenje gata za vezivanje plovila, a predviđen je u morskoj sredini - navodi se u dokumentaciji objavljenoj na sajtu opštine.

Master planom u ovom kompleksu su predviđeni hotelski i apartmanski sadržaji, luksuzne vile, gradske kuće, golf teren, marina, gradski komercijalni i stambeni centar, prateći infrastrukturni i saobraćajni sadržaji itd. Kao inicijalna faza razvoja čitavog projekta, izvedena je izgradnja marine, plaže, hotela i apartmansko komercijalnog sadržaja u samom centru, a planirano je izvođenje golf terena i i drugih objekata turističkog sadržaja.

- Lokacija predmetnog objekta se nalazi u zoni izvan planiranih turističkih sadržaja smještajnog tipa, odnosno lokacija ima namjenu uslužno servisne zone. Sam pristup lokaciji je internom saobraćajnicom čija namjena je isključivo za potrebe objekta. Postojeće stanje na lokaciji i njenom okruženju je stjenovita obala iznad mora. U okruženju projekta ne postoje izvorišta vodosnabdijevanja - stoji u dokumentaciji.

Kako se navodi, na predmetnoj lokaciji nema močvarnih djelova, nema šumskih površina. Ova lokacija ne pripada zaštićenom području u bilo kom pogledu.

Planirani objekat je smješten u okviru građevinskih linija, definisanih koordinatama tačaka u Urbanističko-tehničkim uslovima. U neposrednoj okolini projekta nema drugih objekata.

- Teren na kojem se planira izgradnja gata je u nedefinisanom stanju. Postoji nedovršen gat sa tri AB kesona, nasipom - lukobranom od kamena i betonskih elemenata. Središni keson je sastavljen od dva AB kutijasta elementa, zapunjena sa kamenim materijalom, na koje je oslonjena metalna konstrukcija sa metalnim gazišnim dijelom od
rebrastog lima. Bočni kesoni su takođe sastavljeni od po dva AB kutijasta elementa, zapunjena sa kamenim materijalom, na koje su oslonjeni AB elementi pločastog tipa, koji vezuju keson sa obalom - piše o dokumentu.

(Foto: Opština Tivat/Decom/dokumentacija)
Predmetni projekat pripada prostoru na kojem je planirano izvođenje izdvojenog gata sa sadržajima za administrativne službe graničnog prelaza, lučke kapetanije, rezervoari za gorivo, pumpna stanica, pretakalište i svetionik.

Ovim projektom je predviđeno izvođenje gata za vezivanje plovila.

- Gat je predviđen za brodove do 100m, katamarane 35m kao i sve druge čamce i plovila. Na njemu će se odvijati lokalni i inostrani saobraćaj bez preplitanja. Gat je dimenzija 70x10m, na betonskim šipovima sa svim neophodnim elementma. Sa administrativnim objekatom je povezan rampom koja rješava denivelaciju od 70cm - navodi se.

Na Gatu se nalaze i bitve za katamaran sa unutrašnje strane gata, bitve za plovila od 100m (7 bitvi za 40t), bitve za gat za mala plovila, bokobrani i dodatna plutajuća bova za pramčani privez plovila.

Instalacije

Na Gatu se nalaze točeća mjesta različitih kapaciteta 1000, 600, 200 i 80 l/min. Točeća mjesta su povezana sa postrojenjem za skladištenje goriva sa pripadajućom opremom koje nije predmet ove dokumentacije, već predstavlja zaseban projekat koji će biti predmet zasebne procjene uticaja na životnu sredinu.

Unutar konstrukcije doka riješen je sistem instalacija neophodnih za bezbjednu upotrebu točećih mjesta. Planirano je opremanje gata elektroenergetskim i signalnim instalacijama.

Kako se navodi u dokumentaciji, za idejno rješenje objekta bio je zadužen Decom iz Podgorice.

Rok za javni uvid i dostavljanje primjedbi i mišljenja u pisanoj formi na adresu Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat je do 23. septembra 2020. godine.

- U vezi sa navedenim pozivamo vas da izvršite uvid u dostavljenu dokumentaciju u prostorijama Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj, u zgradi organa uprave Opštine Tivat, Trg magnolija br. 1, radnim danima od 8 do 11 časova, kao i na veb-sajtu Opštine Tivat.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.