NavMenu

Prvi milion od eko takse legao na račun opštine Pljevlja - Tri kompanije će naknadu plaćati u dvije rate

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 07.09.2020. 11:53
Komentari
Podeli
Opština Pljevlja naplatila je prvu ratu od Elektroprivrede Crne Gore, Rudnika uglja i Gradira Montenegro po osnovu nakanade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Saglasnost za uvođenje eko naknade koja se naplaćuje prvi put dala je Vlada na sjednici održanoj sredinom oktobra prošle godine u Pljevljima. Najviše novca po ovom osnovu Opštini Pljevlja godišnje će uplaćivati Elektroprivreda Crne Gore, 1.014.547 EUR, Rudnik uglja 734.101, a Gradir Montenegro 284.706 EUR.

U Upravi javnih prihoda Oštine Pljevlja, Vijestima su kazali da su sve tri kompanije uredno izmirile prvu ratu u visini polovine iznosa od malo više od dva miliona eura, koje su dužne da plaćaju na godišnjem nivou.

Obaveze po osnovu ekološke naknade ove tri kompanije plaćaće u dvije rate od kojih prva rata za naplatu dospijeva 31. jula, a druga 30. novembra. Vijestima je iz lokalne uprve saopšteno da su očekivali da će biti veći iznos koji treba da naplate od Elektroprivrede, ali da su oni iznos naknade obračunali na osnovu bilansa koji im je dostavila ta energetska kompanija.

Gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović i premijer Duško Marković ranije su najavljivali da će Opštini Pljevlja po ovom osnovu godišnje uplaćivati između 2,5 i 3 mil EUR.

Obveznici plaćanja naknade su pravna lica i preduzetnici koji obavljaju određene aktivnosti na teritoriji Opštine Pljevlja, koje utiču ili mogu uticati na životnu sredinu i za koje je obavezna ili se može zahtijevati procjena uticaja na životnu sredinu.

Po osnovu ekološke naknade Opština Pljevlja naplaćivaće od zagađivača 1,7% od njihovih ostvarenih godišnjih prihoda od prodaje sirovine, poluproizvoda i proizvoda u zemlji i inostranstvu.

Sredstva prihodovana po ovom osnovu uplaćuju se na poseban račun Opštine, koji ne može biti blokiran. Opština taj novac može samo namjenski koristiti za zaštitu i unapređenje životne sredine na svojoj teritoriji.

- Razlozi koji su uticali na donošenje predloga odluke o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine Opštine Pljevlja je ugroženost svih osnovnih segmenata životne sredine u dugom vremenskom periodu, usljed aktivnosti koji u duhu Zakona o životnoj sredini predstavljaju specifičnosti Opštine Pljevlja u pogledu uticaja na životnu sredinu. Specifičnost ove sredine su otpadne materije koje su nastale kao posljedica proizvodnje električne energije, eksploatacije uglja, rude cinka i olova, a koje izazivaju ili mogu izazvati povećanu zagađenost vazduha, površinskih i podzemnih voda, degradaciju i zagađenost zemljišta, nagomilavanje industrijskog i opasnog otpada, pogoršavanje zdravstvenog stanja stanovništva, uništavanje flore i faune... Nosioci navedenih aktivnosti su Rudnik uglja, Elektroprivreda CG - Termoelektrana Pljevlja i Gradir Montenegro - piše u predlogu odluke koju je ranije usvojio lokalni parlament.


Gradir se žalio Ustavnom sudu, ugroženo im je poslovanje

Kompanija Gradir Montenegro u čijem sastavu posluje pljevaljski Rudnik olova i cinka Šuplja stijena sredinom maja podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Odluke Opštine Pljevlja o visini i načinu plaćanja naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine. Smatraju da ova odluka nije u skladu s Ustavom i da ugrožava njihovo poslovanje.

U Gradiru Montenegro čiji je većinski vlasnik poljska kompanija ZGH nisu protiv donošenja ovakve odluke, ali smatraju da ju je trebalo donijeti na drugi način. Smatraju da je naknadu trebalo obračunavati od profita firme, a ne da se ona odnosi na ukupno poslovanje. Za prvih šest mjeseci Rudnik Šuplja stijena poslovao je s minusom od preko 1,5 mil EUR.

U jedinom rudniku olova i cinka u Crnoj Gori smatraju da će ova odluka ugroziti poslovanje kompanije s obzirom da izdvajanja po ovom osnovu nisu bila predviđena u biznis planu kada je prije nekoliko godina poljska kompanija ZGH kupila Rudnik od crnogorskog biznismena Veselina Pejovića.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.