NavMenu

CG će biti jedna od najatraktivnijih zemalja za ulaganje u tehnološki razvoj - NTP na pragu važne inostrane investicije, u Nikšiću uskoro Dom digitalne revolucije

Izvor: Mina Četvrtak, 27.08.2020. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada kroz obezbjeđivanje moderne infrastrukture, novi zakonodavni podsticaj za razvoj tehnologija i ljudski kapital, daje nove mogućnosti i podršku inovativnoj privredi i startap kompanijama, saopštila je ministarka nauke Sanja Damjanović u Nikšiću.

Nova podrška za brži razvoj, kako je kazala, neophodna je da bi Crna Gora postala atraktivna destinacija za inovativna preduzeća i dalji razvoj digitalne industrije.

- Ekonomija danas nema više istu strukturu razvoja kao ranije i neophodno je da se snažno podrži razvoj tehnološkog preduzetništa, zbog čega su usvojena dva izuzetna zakona koja omogućavaju lakše zapošljavanje u tom sektoru i veće plate, jer će porezi i doprinosi biti oslobođeni do 50 odsto - objasnila je Damjanović prilikom predstavljanja Vladine podrške i zakonodavnih okvira u nikšićkom Tehnopolisu.

Crna Gora, prema njenim riječima, tim i drugim podrškama dostiže nivo Estonije, a nudi i lakši početak poslovanja.

- Nikakvu podršku ranije nijesmo imali za naše startap kompanije, iako smo imali mlade ljude i nove ideje. Iz Crne Gore su odlazili startapovi, koji su bili registrovani u drugim državama, a sada ih oslobađamo plaćanja poreza do pet godina, što znači da im omogućavamo da rastu za taj dug period - kazala je Damjanović.

Ona je dodala da je treća mjera oslobađanje poreza na dobit u slučaju investiranja ili reinvestiranja u inovativne djelatnosti, čime se i privreda podstiče na ulaganje u taj sektor.

- Ta mjera omogućava kompaniji da umjesto da plati porez državi, uloži u taj značajni sektor. To je do sada nedostajalo Crnoj Gori, a od sada je omogućeno da bude povećan broj startapa, inovativnih kompanija, s tim što će zakon biti isti za domaće i strano tržište - navela je Damjanović.

Prema njenim riječima, to donosi revoluciju na tržištu u Crnoj Gori koja ima prednosti i zbog prelijepe klime i uslova za život.

- Želimo da IT sektor postane jaka grana i osnaži sve ostale privredne grane - poručila je Damjanović.

Kao prvi uspješni primjer moderne infrastrukture za novu digitalnu revoluciju, Damjanović je navela Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis u Nikšiću, koji je prvi dio Naučno tehnološkog parka, za koji se gradi i centralna jedinica i za šta je Vlada opredijelila 8 mil EUR.

Damjanović je ocijenila da razvojni put Tehnopolisa nije bio nimalo lak, jer do sada nijesu postojali adekvatni zakonski okviri, a nedostajala je i oprema za planirane laboratorije u oblasti industrijskog dizajna, biohemijske laboratorije i Data centar.

- Kroz Tehnopolis i IT sektor biće omogućena podrška poljoprivredi, kroz veoma modernu tehnologiju, kao i turizmu. Kroz treći paket mjera želimo da se formira jak IT klaster, koji predviđa i IT akademiju, jer je neophodno da se mladi ljudi usmjere ka tom sektoru - rekla je Damjanović.

Potpredsjednica Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, navela je da će lokalna uprava, kao jedan od partnera, dati svoj doprinos i ocijenila da će spoj nauke, inovativnosti i pregalaštva omogućiti nove perspektive razvoja.

- I sam naziv današnjeg događaja govori da Crna Gora otvara nove mogućnosti i daje novu podršku za brži razvoj. I Opština Nikšić je prepoznala važnost novih razvojnih potencijala i inovativnih tehnologija, pa je ustupila objekat za izgradnju Tehnopolisa i bila partner na brojnim projektima - podsjetila je Nikčević.

Izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka, Velibor Bošković, ocijenio je da je Tehnopolis opravdao očekivanja i uspješnim radom trasirao put razvoja tog sektora.

- Naučno tehnološki park u Crnoj Gori biće svečano otvoren krajem naredne godine i biće dom za 30 do 50 inovativnih brzorastućih tehnoloških kompanija sa kapacitetom do 500 zaposlenih - naveo je Bošković.

On je, govoreći o razvoju nacionalnog inovacionog eko sistema, ukazao na značaj dva inovativna zakona o inovacionoj djelatnosti i podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija koje će Crnu Goru predstaviti kao jednu od najatraktivnijih destinacija u Jugoistočnoj Evropi za ulaganja u tehnološki razvoj.

- Crna Gora, uz prirodu, ima potencijal i u ljudima, pa se kontinuiranim investicijama i podrškama mogu ostvariti važni rezultati, ne samo za ulaganja u turizam, građevinski sektor, poljoprivredu, već i IT sektor i tehnologiju - rekao je Bošković.

On je saopštio da je Naučno tehnološki park na pragu važne strane investicije, a riječ je o potuno novoj tehnologiji iz proširene i virtuelne realnosti, koja do sada u Crnoj Gori nije bila poznata na adekvatan način i biće dostupna svim zainteresovanima.

Izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković, rekao je da je u okviru današnje prezentacije predstavljen set mogućnosti namijenjen mladim kreativnim pojedincima i timovima koji su spremni da, vjerujući u svoju ideju, razvijaju biznise.

- Sve aktivnosti koje organizujemo u Tehnopolisu i na drugim mjestima su prvenstveno u cilju podrške razvoju biznisa, konkurentnosti privrede kroz promociju novih tehnologija i primjenu inovacija iz svih oblasti privrede. Ove godine smo svjedoci krupnih i brzih promjena privrednog ambijenta - kazao je Bataković.

On je podsjetio da se navršavaju četiri godine od osnivanja Tehnopolisa, koji je premašio očekivanja po svim parametrima.

- Danas Tehnopolis ima 21 zaposlenu mladu osobu i još desetak angažovanih eksperata, realizuje više od 20 projekata, od čega je 17 dobijenih od EU fondova. Obezbijedio je skoro 4 mil EUR iz EU i drugih fondova, od čega je milion za opremu koja će dati novi impuls razvoju. Tehnopolis je pružio podršku za više od 50 firmi, a priprema se za puštanje u rad tri laboratorije koje će značajno ubrzati razvoj mnogih segmenata privrede i lokalne i nacionalne, od poljoprivrede, turizma, metalne, drvne industrije - naveo je Bataković.

Prema njegovim riječima, Tehnopolis sve svoje projekte usmjerava u pravcu realizacije Strategije pametne specijalizacije S3, koju je Crna Gora usvojila kao jedina u regionu.

Bataković je najavio i novi projekat u objektu Doma revolucije, za koji im je prostor obezbijedila Opština, a pomoći će i njegovu rekonstrukciju.

- Taj novi prostor ubrzo će se zvati Dom digitalne revolucije - saopštio je Bataković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.