NavMenu

Kojim programima Vlada planira da pomogne i ubrza razvoj IT sektora

Izvor: Mina Petak, 21.08.2020. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AlfredMuller)Ilustracija
Privredna komora (PKCG) i Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) organizuju u ponedjeljak panel sa ciljem da eminentni gosti, koji su učestvovali u pripremi trećeg paketa mjera, objasne privrednoj javnosti kojim programima Vlada planira da pomogne i ubrza razvoj IT sektora.

- Čini se da smo domenu digitalne transformacije napredovali sporije od potrebne dinamike i to u vrijeme kada je ona postala uslov razvoja i napretka svakog društva - navodi se u saopštenju PKCG.

Digitalna transformacija, kako su kazali, nije privilegija samo velikih i bogatih, već i velika šansa malih zemalja.

- Ona ne može pomoći da prevaziđemo ekonomski i društveni jaz, ali njena primjena može da ubrza njegovo smanjenje - rekli su iz PKCG.

Kako su saopštili, spoznaja kapaciteta digitalnog, koju je nametnula pandemija, otvorila je mogućnost da se u budućnosti brže digitalno transformiše društvo.

- Godinama unazad smo o digitalnoj transformaciji više pričali nego što smo je živjeli. Stvarali smo digitalnu infrastrukturu, ali je nijesmo koristili u punom kapacitetu. Razvijali smo servise koje su uglavnom koristii samo oni koji jasno vide digitalnu budućnost. Da li je trebalo da nam se desi korona, da nam se desi pandemija, pa da shvatimo da je naš najbolji i najbrži razvojni put i put u budućnost – digitalna Crna Gora - rekli su iz PKCG.

Vlada je, u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, nedvosmisleno prepoznala i pozicionirala potrebu razvoja IT sektora.

Poštujući epidemiološku situaciju i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), prisustvo panelu biće omogućeno on lajn, putem platforme Zoom.

Moderator na panelu biće predsjednik Odbora za digitalnu transformaciju AMM-a i član Odbora udruženja ICT-a PKCG, Vladan Tabaš.

Panelisti će biti ministarka nauke Sanja Damjanović, generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj u Ministarstvu nauke, Branka Žižić, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje fondovima u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić i direktor Naučno-tehnološkog parka Velibor Bošković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.