NavMenu

Raspisan tender za dodjelu solarnih sistema katunima radi pružanja turističkih usluga

Izvor: eKapija Petak, 07.08.2020. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije, Regionalnom razvojnom agencijom SERDA, Opštinom Fojnica i Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom u Sarajevu sprovodi projekat pod nazivom "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koji finansira EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Projekat za cilj ima unapređenje kvaliteta i diverzifikaciju turističke ponude bazirane na prirodnom i kulturnom nasleđu prekograničnog područja. Kao jedna od mjera jačanja turističke infrastrukture, predviđena je podrška katunima kroz dodjelu solarnih sistema čime bi se unaprijedili uslovi za život, poljoprivrednu proizvodnju i pružanje turističkih usluga u katunima.

- Projektom će se uspostaviti katunska tematska staza koja povezuje katune na Bjelasici, a katuni koji se nalaze na stazi, ili u blizini staze imaće prioritet prilikom dodjele solarnih sistema. U grupu katuna koji će se naći na stazi ili u njenoj neposrednoj blizini su katuni na široj teritoriji planine Bjelasice, gdje izdižu domaćinstva iz opština Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Mojkovac - saopšteno je na opštinskom sajtu Regionalne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

U slučaju nedovoljnog interesovanja od strane korisnika sa navedene teritorije, projektni tim zadržava pravo da solarne sisteme dodijeli i drugim katunima, koji nisu na Bjelasici, ali su sa teritorije navedenih opština.

- Podrška se prvenstveno daje nosiocima i članovima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji izdižu u katune tokom ljetnjeg perioda, koji ispunjavaju uslove i žele da pružaju ili već pružaju usluge u oblasti turizma. Podrška može biti dodijeljena i domaćinstvima koja direkno ne mogu pružati usluge smještaja, ali ispunjavanju eliminatorne uslove - ističu iz Agencije.

Cilj je, kako navode, da se kroz ovu podršku stvori mogućnost da turisti u katunima mogu prespavati, i/ili da se kod njih mogu pripremati i služiti tradicionalni obroci, i da u zavisnosti od primarne djelatnosti domaćinstva, mogu pružati i druge usluge - jahanje konja, vođenje gostiju do obližnjih turističkih atrakcija, učestvovanje u tradicionalnim seoskim aktivnostima kao što su sakupljanje bilja i šumskog voća, pravljenje sokova i džemova, košenje i sakupljanje sijena i slično.

Korisnici ove podrške mogu biti nosioci i članovi porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda, koji izdižu u neki od katuna na planini Bjelasici.

Projektom će biti obezbijeđene dvije vrste solarnih sistema za proizvodnju električne energije: solarni sistemi manje snage (punjenje telefona, sijalica, radio, TV) - ukupno 45 sistema i solarni sistemi veće snage (punjenje telefona, sijalica, radio, TV i frižider) - ukupno 15 sistema.

- Korisnici se putem prijavnog formulara opredjeljuju za vrstu solarnog sistema koji im je potreban. Projektni tim zadržava pravo da korisniku ponudi drugu vrstu sistema od onog koji je tražio, što će zavisiti od strukture pristiglih prijava - stoji u saopštenju.

Nabavka solarnih panela sa pratećom opremom biće odgovornost projektnog tima. Odabrani dobavljač biće odgovoran za instalaciju sistema kao i obuku korisnika za korištenje.

- Solarni sistemi biće mobilnog karaktera, pa će korisnici biti u mogućnosti da ih po potrebi uklanjaju i ponovo postavljaju u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova u skladu sa prinicipima dobrog domaćinskog upravljanja - zaključuju iz Razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.