NavMenu

Lakše do dozvola za gradnju u Banjaluci - Više od 9.000 zahtjeva prošlo kroz jednošalterski sistem

Izvor: eKapija Utorak, 04.08.2020. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Od početka primjene tzv. jednošalterskog sistema, koji je uveden prije dvije i po godine u praksu sa ciljem skraćivanja administrativnih procedura – primljena su 9.243 nova zahtjeva iz oblasti građenja.

Kako pojašnjava šef Odsjeka za poslove Prijemne kancelarije Odjeljenja za prostorno uređenje, Dragana Milanović Novčić, ovi zahtjevi se odnose na izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, zatim reklama, rušenja objekata, ekoloških dozvola i slično.

- Sve veći broj investitora, posebno onih koji grade manje objekte, koristi mogućnost da gradske službe u njihovo ime pribave potrebne saglasnosti od javnih komunalnih preduzeća i time im olakša da bez gubljenja vremena dođu do potrebne dokumentacije – ističe ona.

Tome u prilog ide i podatak – da su investitori manjih objekata, u više od 90% predmeta pribavili saglasnosti koristeći prednosti jednošalterskog sistema, dok investitori investicionih objekta uglavnom angažuju stručna lica za pribavljanje građevinskih dozola i potrebnih saglasnosti.

Jednošalterski sistem je još jedan u nizu od pokazatelja da Gradska uprava ide u cilju olakšavanja procedura građanima Banjaluke. Investitori više nemaju potrebu da sami pribavljaju određene saglasnosti, koje su uslov za izdavanje građevinskih dozvola, nego to, umjesto njih, obavljaju gradske službe.

Dovoljno je samo da posjete Centar za dozvole Odjeljenja za prostorno uređenje, koji se nalazi u prizemlju zgrade Gradske uprave. Radno vrijeme sa strankama je svakim radnim danom od 8 do 15 časova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.