NavMenu

Crna Gora od ponedjeljka otvara granice - Dozvoljena javna okupljanja do 200 ljudi, počinju sa radom klubovi i diskoteke

Izvor: eKapija Petak, 29.05.2020. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Netfalls Remy Musser/shutterstock.com)
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je donijelo odluku da od 1. juna dozvoli stranim državljanima ulazak u Crnu Goru, i to bez propisivanja mjera karantina i samoizolacije. Ključni kriterijum za dozvolu ulaska jeste utvrđena stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

Na listi, koju jednom sedmično ažurira Institut za javno zdravlje Crne Gore, među ostalim su Slovenija, Island, Hrvatska, Slovačka, Gruzija, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Sjeverna Makedonija, Irska, Češka, Finska i Estonija.

Sa državama sa liste dozvoljava se vazdušni i pomorski saobraćaj, a na snazi ostaje i dosadašnja mjera o generalnoj avijaciji.

- Uvažavajući smjernice i postulate iznijete u ključnim aktima Evropske komisije a prije svega u Zajedničkom evropskom planu za ukidanje mjera ograničavanja širenja COVID-19, te u Smjernicama za postepeni i koordinisani pristup ponovnom uspostavljanju slobode kretanja i ukidanju kontrola na unutrašnjim granicama EU, NKT je pored epidemioloških kriterijuma uzelo u obzir i kapacitete zdravstvenog sistema i dostupnost kapaciteta za testiranje koje bi bilo neophodno radi pravovremenog otkrivanja i praćenja eventualnog ponovnog širenja virusa - saopšteno je iz NKT-a.

Ulazak lica iz država veće stope aktivnih od 25/100.000

Iz NKT-a je rečeno da je crnogorskim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđrena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa veća od 25 na 100.000 stanovnika određuje se mjera stavljanja u samoizolaciju ili karantin u trajanju od 14 dana. Licima kod kojih je PCR testiranjem na SARS-CoV-2 dobijen negativan rezultat testa na novi koronavirus, mjera samoizolacije i karantina ukida se nakon 14 dana.

- Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe.
Obavezna je institucionalna izolacija za osobe koje su boravile u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi koronavirus pozitivni,moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju. Takođe, institucionalna izolacija neophodna je i za osobe koje su bile na bolničkom liječenju, oporavljene su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 časa, kao i za osobe koje su doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi koronavirus su im bili pozitivni - pojasnili su iz NKT-a.

Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja sanitarne inspekcije.

- Promet robe za potrebe Crne Gore kao i tranzit robe ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje - saopšteno je.

Do 200 lica na javnim okupljanjima, otvaranje diskoteka, vrtića...

NKT je na predlog Instituta za javno zdravlje donijelo odluke da svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, uključujući i svadbena veselja, sahrane, može da prisustvuje do 200 lica, te da sportskim takmičenjima i turnirima na otvorenom i u zatvorenom sportskom objektu može da prisustvuje do 200 gledalaca/navijača.

- Obavezno je poštovanje mjera fizičke distance od najmanje 2 metra. Na sportskim takmičenjima obavezna je dezinfekcija rekvizita za treninge, takmičenja i turnire i predmeta koje sportisti zajedničko koriste - navodi se u saopštenju.

Dozvoljava se i rad disko klubova i barova, te noćnih klubova i barova, kao i dječjih igraonica u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje kao i rad bioskopa, pozorišta i dječjih vrtića.

- Saobraćajne dozvole kao i dozvole za stalni i privremeni boravak i rad stranaca, kojima je rok važenja istekao, smatraju se važećim do 1. jula 2020 - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.