NavMenu

MMF: Banke će mučiti profitabilnost i kad se privreda oporavi

Izvor: Tanjug Subota, 23.05.2020. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Ugruvani bankarski sektor u svijetu ostaće pod pritiskom do 2025. godine čak i kada globalna ekonomija počne da se oporavlja posle krize izazvane epidemijom korona virusa, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom "Izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti", MMF ocjenjuje da će se banke u devet najrazvijenijih ekonomija mučiti s generisanjem profita u narednih pet godina, jer pandemija korona virusa utiče da se produži period niskih kamatnih stopa, prenosi CNBC.

Fond smatra da će ekonomski pad zbog Kovida-19 staviti na "ispit otpornost banaka" jer se suočavaju s gubicima kredita i smanjenjem marži zbog niskih kamata.

- Osnovni pritisci na profitabilnost će vjerovatno trajati u srednjem i dužem roku čak i kada globalna ekonomija počne da se oporavlja od sadašnjeg šoka - navodi se u izvještaju.

Zarade banaka su već teško pogođene ekonomskim udarom pandemije. Primjera radi, banka JP Morgan Chase je u prvom kvartalu zabilježila pad profita od 69% u odnosu na godinu ranije.

Bankarski indeks KBW, koji prati kretanje cijena akcija dvadesetak banaka u Sjedinjenim Američkim Državama, pao je za 39% od početka godine do sada.

MMF napominje u izveštaju, ipak, da su banke bolje pripremljene za ovaj ekonomski udar zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala uspostavljenim nakon finansijske krize 2008.

Jedno od rješenja za prevazilaženje problema profitabilnosti, kreatori monetarnih politika vide u tome da banke prekinu sa isplatom dividendi i otkupom svojih akcija kako bi sačuvale kapital.

Najveće američke banke dogovorile su se u martu da obustave otkup akcija do drugog tromjesečja ove godine, ali mnoge i dalje isplaćuju dividende, navodi CNBC.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.