NavMenu

Plantaže prepolovile platu izvršnoj direktorici - Uskoro javni poziv za angažman berača

Izvor: Mina Ponedjeljak, 04.05.2020. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ah_fotobox/shutterstock.com)Ilustracija
Odbor direktora Plantaža odlučio je da izvršnoj direktorici, Verici Maraš, u ovoj godini smanji zaradu sa osam na četiri prosječne mjesečne plate u kompaniji, zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija koronavirusa i očekivanih rezultata.

Odbor direktora je u prvom dijelu sjednice jednoglasno usvojio prošlogodišnji izvještaj o realizaciji ugovora o menadžmentu, koji je podnijela Maraš.

- U izvještaju se konstatuje da je iskazani pozitivni rezultat ostvaren uprkos brojnim teškoćama u poslovanju kompanije, uz napomenu da je prošlogodišnja berba bila jedna od najtežih u kompanijskoj istoriji, prije svega zbog izrazito nepovoljnih klimatskih uslova - navodi se u saopštenju Odbora direktora.

Menadžerski ugovor je, kako su objasnili, ugovor između Odbora direktora i izvršne direktorice. To je jedan od prvih menadžerskih ugovora sklopljenih u kompanijama u Crnoj Gori, koji je uobičajena praksa u firmama koje posluju na globalnom tržištu, kao što su Plantaže.

Iz Odbora su saopštili da njegovi članovi primaju nadoknadu određenu zakonom.

- Predsjednik Odbora direktora prima nadoknadu u visini jedne prosječne plate u kompaniji, a članovi tog tijela 70% prosječne zarade - navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora je, shodno zakonu, u prošloj godini prosječno mjesečno primao 728 EUR, a članovi Odbora 528 EUR.

- Pri tome, treba napomenuti da predsjednik i članovi Odbora direktora nijesu u stalnom radnom odnosu sa kompanijom Plantaže - dodaje se u saopštenju.

Odbor je takođe ocijenio da je stanje na kompanijskom imanju, odnosno vinogradima i zasadima breskve, na svih 2.500 hektara u izrazito dobrom i urednom stanju.

- Svaka loza od deset miliona čokota je povezana i svaki čokot je okopan. Zaštitne mjere su sprovedene i sve je spremno za sljedeću fazu za koju će biti neophodno angažovati dodatnu radnu snagu. To samo pokazuje snagu i zdravlje ove kompanije - poručili su iz Odbora.

Oni su kazali da su dosadašnje poslove na imanju Plantaža obavili velikim dijelom stalno zaposleni radnici kompanije, koji su bili angažovani i na drugim poslovima.

- Odbor je dao preporuku da kompanija, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje i studentskim organizacijama, raspiše javni poziv za angažman radne snage neophodne za obavljanje berbe i drugih radnih operacija na imanjima Plantaža - dodaje se u saopštenju.

Odbor je preporučio menadžmentu da posebnu pažnju poklanja očuvanju postojećih i nalaženju novih tržišta, jer će kriza, zavisno od dužine, ozbiljno uticati na smanjenje prihoda.

- Posebno je istaknuta potreba da se ubrzano nastave pregovori sa poslovnim partnerima iz Kine i nastoji ostvariti dogovor koji je postignut prije pandemije u Kini u vezi prodaje proizvoda kompanije u iznosu od 2 do 3 mil EUR - rekli su predstavnici Odbora.

Oni su ocijenili da sadašnji pregovori idu teško, ali da moraju biti uporni.

- Takođe je potrebno raditi na započetim aktivnostima otvaranja tržišta Rusije, koje je iz poznatih političkih razloga u posljednje vrijeme zatvoreno za proizvode iz Crne Gore - navodi se u saopštenju.


Iz Odbora su kazali da posebnu neizvjesnost nosi turistička sezona u Crnoj Gori, jer to tržište nosi blizu 40% prihoda Plantaža.

- Plantaže su za ovu godinu u poslovnom planu donijetom u januaru planirale povećanje ukupnog prihoda na oko 33 do 34 mil EUR. Sa ovom krizom takav plan je izvjesno doveden u pitanje. Nažalost, vjerovatno postaje neostvarljiv, makar u ovoj godini - poručili su iz Odbora.

Zato su pred kompanijom, kako smatraju, veliki izazovi.

- Prije svega, potrebno je dalje smanjiti ukupne troškove i prilagoditi ih nivou prihoda, uz sklapanje posebnih aranžmana sa bankama - rekli su iz Odbora.

Odbor je, između ostalog, preporučio menadžmentu da ubrza proces lansiranja novih proizvoda, kao i da hitno radi na ulaganju u nove biznise, odnosno diverzifikaciji proizvoda i usluga kompanije, radi smanjenja rizika.

- Ovdje se misli posebno na biznis sa hranom, nove vrste voća, biznis vinskog turizma, kao i umrežavanje u globalne lance hrane i distributera - objasnili su iz Odbora.

Jedan od važnih resursa, pored snage veličine kompanije i njene globalne pozicioniranosti, jeste i zemljište.

- Odbor direktora je dao preporuku menadžmentu da se u što kraćem vremenu uredi pravni okvir takozvanog kompanijsko-privatnog partnerstva, a shodno zakonima Crne Gore, za uspostavljanje novih biznisa, posebno startapa - zaključuje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.