NavMenu

Tunel Sozina bilježi značajan pad prolazaka vozila - Izgradnja prve dionice auto-puta po planu, rok kraj septembra

Izvor: Mina Ponedjeljak, 20.04.2020. 13:21
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro/G. Šaban)
Kompanija Monteput, koja gazduje tunelom Sozina, od uvođenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) bilježi značajan pad prolazaka vozila, a time i priliva novca.

Direktor Monteputa, Jonuz Mujević, kazao da je 12. aprila kroz Sozinu prošlo 334 vozila, što je apsolutno najlošiji rezultat od otvaranja tunela. Od početka godine do 12. aprila kroz Sozinu je prošlo 441,18 hiljada vozila, a u prva dva mjeseca ove godine promet je bio veći nego u istom periodu prošle godine.

- Kao posljedica pandemije, broj vozila u martu i aprilu je drastično opao tako da je za ova četiri mjeseca manji ukupno za 18,49%, odnosno za 100,09 hiljada vozila - rekao je Mujević Pobjedi.

On je objasnio je da je do 12. aprila od putarine naplaćeno 1,61 mil EUR, što je 17,8% manje nego u uporednom periodu.

- U periodu od 12. marta do 12. aprila, kad je počela primjena prvih mjera NKT-a, kroz Sozinu je prošlo 78,09 hiljada vozila, što je 57,7% manje nego u istom periodu prošle godine - precizirao je Mujević.

U prvih 12 dana aprila od putarine je naplaćeno 82,4 hiljade EUR, a u istom periodu prošle godine 268,3 hiljade, odnosno za 69,29%. Rekordan dan u ovoj godini je bio 14. februar kada je kroz tunel prošlo 6,11 hiljada vozila, a najmanje vozila od otvarnja tunela prošlo je 12. aprila – svega 334.

Mujević je naveo da je za prvih 12 dana aprila kroz Sozinu prošlo 16,8 hiljada vozila, odnosno 1,4 hiljade dnevno. U istom periodu u prošloj godini kroz Sozinu je prošlo 68,12 hiljada vozila, odnosno 5,68 hiljada dnevno.

- Dakle, u ovom mjesecu bilježimo drastičan pad prolaska vozila i to za 78,71% - kazao je Mujević.

On je naveo da je u prošloj godini Monteput ostvario neto prihod od 8,53 mil EUR, dok su neto rashodi iznosili 6,84 mil EUR, pa je kompanija imala pozitivan finansijski rezultat prije oporezivanja od 1,68 mil EUR.

- U odnosu na prošlu godinu, ostvaren je 5,5% veći finansijski rezultat, dok je 31. marta plaćena obaveza za porez na iskazanu dobit od 128,95 hiljada EUR, pa je nakon plaćenog poreza na dobit ostvaren pozitivan rezultat od 1,56 mil EUR - rekao je Mujević.

On je saopštio da se gradnja prve dionice auto-puta realizuje u skladu sa ugovornom dokumentacijom, a shodno odluci Vlade i NKT-a radovi na kapitalnim investicijama se ne prekidaju.

- Svakako da će se pandemija odraziti i na brzinu gradnje, ali za sada ostaje ugovoreni rok, kraj septembra ove godine - kazao je Mujević.

Izgradnja sistema trajnog napajanja auto-puta električnom energijom i petlje Smokovac, prema njegovim riječima, teku prema utvrđenom dinamičkom planu.

Kroz tunel Sozina je, od otvaranja 15. jula 2005. do 12. aprila, prošlo 33,94 miliona vozila i ostvaren ukupan prihod od 113,16 mil EUR.

Ukupno zaduženje za gradnju tunela bilo je 47,28 mil EUR i to za glavnicu 24 miliona, a za kamatu 17,28 mil EUR. Ostalo je da se vrati još 15,7 mil EUR, a posljednja rata dospijeva 15. aprila 2030. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.