NavMenu

Da li je vrijeme za višejezični sajt i online nastup na stranim tržištima?

Izvor: Promo Petak, 10.04.2020. 15:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)Ilustracija
Da li je idealno vrijeme za redizajn sajta i preispitivanje vaše digitalne strategije?

Budući da svako doba ima svoju težinu, ali i šansu, upravo ovaj period može da posluži za ozbiljno buđenje u digitalnoj sferi, i radu na višejezičnosti vašeg sajta.

Neki poslovi mogu da se rade online i to čak i od kuće, a neki naravno ne, međutim, svakako je dobro iskoristiti aktuelni trenutak da se urade zaostali zadaci, ali možda i ozbiljna istraživanja tržišta, koja obično nisu mala i retko kad su prioritet u običnoj svakodnevici.

U tom smislu, evo nekoliko koraka koje bi bilo dobro da implementirate u svojoj digitalnoj strategiji.

#1 Višejezični sajt - preduslov za nastup na stranom tržištu

Da li mislite da je trenutak da pokrenete englesku, rusku ili špansku verziju sajta? Možda i samo nastup u regionu, na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom tržištu?

Strana tržišta su priča za sebe, a ova avantura se započinje istraživanjem ključnih riječi i konkurencije na ovim tržištima.

Popravite brzinu i tehnički temelj vašeg web sajta

Sajt je kao kuća sa ogromnim imanjem - uvijek ima šta da se radi. Da li je vaš sajt na HTTPS verziji, kakva mu je brzina na desktop, a kakva na mobilnim telefonima? Da li znate da u većini slučajeva - skoro 80% saobraćaja na vašem sajtu dolazi sa mobilnih uređaja? Da li je vaš sajt usaglašen sa bar osnovnim smjernicama GDPR paradigme?

Ovo su sve pitanja na koja bi bilo poželjno da odgovorite prije nego što počnete da se bavite višejezičnošću vašeg sajta.

Zakonska obaveza je da svake godine uradite tehnički na svom automobilu, a web sajt od koga firma zarađuje 24/365 se desi pet, pa i deset godina da prođe bez ikakvih aktivnosti, a upravo sad je izvanredna prilka da poradite na tome.

Redizajn sajta i ažuriranje sadržaja

Šta mislite, da li će postojati idealan trenutak za redizajn sajta? Neće, ali teško da će postojati i bolji trenutak od ovog. Ako sajt više od pet godina nije mijenjao svoj grafički dizajn, sam razvoj tehnologija to traži, a o potrebama korisnika i da ne govorimo.

Da li i dalje držite članke na sajtu za koje više ne postoje realni proizvodi, dok za one najnovije niste uspjeli da postavite iste?

Šta se dešava sa sadržajima najprodavanijih proizvoda?

Profesionalna izrada brzog sajta sa novim dizajnom je idealna prilika da osvježite online nastup, ali i za pripremu optimizovanog prodajnog sadržaja kao i članaka za novu, blog sekciju. Ekspertiza kojom možete uticati na stvaranje povjerenja posjetioca sajta prema vašem brendu, uvijek je dobra strategija, a i neizmjerno će vam značiti kad budete počeli sa pripremom svog nastupa na stranom tržištu.

#2 Šansa koju pružaju Facebook, Instagram i Youtube

Nakon što ste donijeli odluku o ažuriranju svog sajta, zapitajte se kada ste detaljno gledali analitiku i lijevak prodaje na vašem sajtu.

Inkorporirajte stečena znanja o tome u dizajn i izradu novog sajta, i razmislite o društvenim mrežama, kao kanalu digitalnog marketinga koji može privući nove posjetioce na osvježeni, višejezični sajt.

Mogu li društvene mreže: Facebook, Instagram i Youtube da pomognu?

Naravno, vođenje društvenih mreža i oglašavanje na njima je posebna nauka, a zlatno pravilo glasi, tamo gdje su kupci, tamo treba da budu i brendovi. Ako uz vaš brend idu vizuelne poruke, onda je Instagram pravo mjesto za vas.

Video format postaje možda najpopularniji oblik sadržaja pa se zapitajte koliko profesionalnih video klipova imate o vašim uslugama i vašem brendu.

#3 Plaćeno oglašavanje

Na dnevni red dolazi cilj komercijalnog sajta, a to je zarada.

Za dobre odluke, potrebni su podaci, a za podatke treba uraditi mnoštvo testiranja. Faza oglašavanja podrazumeva jasnu personifikaciju kupaca, ali i potpuno razumijevanje putanja tokom procesa kupovine.

Google Ads je jedan od najmoćnijih mehanizama za većinu industrija trenutno, naročito ako se gleda povrat investicije tj. ROI.

Omogućiće Vam brz dolazak do novih posjetilaca i potencijalnih kupaca/klijenata, dok sva tehnička unapređenja i nov sadržaj ne urode plodom u organskoj pretrazi.

#4 Zatim na red dolazi ozbiljan off page SEO

Kada tehnički sredite svoj postojeći ili pustite u rad novi sajt sa unaprijeđenim, relevantnim sadržajem, a na osnovu oglašavanja se uvjerite da on prodaje, na redu je pravi SEO, tj. kreiranje i skaliranje svih bitnih dolaznih signala koji utiču na vidljivost vaših stranica na pretraživačima, tj. na Guglu.

Podsjetimo se da je posjeta sa pretraživača uslovno rečeno besplatna, a dobijaju je najbolji tj. vaša konkurencija, ako ste vi uspavani. Imajte u vidu da će Google svakako biti aktuelan i u narednoj deceniji, a za neke industrije vjerovatno i jedini kanal prodaje, pa razmislite da li SEO kanal tj. saobraćaj sa organskih (bespatnih) pozicija u Gugl pretrazi može biti vaše "zlatno jaje".

Za veliki broj vrsta biznisa na Balkanu SEO kanal može biti vrhunski potez ako se postavi na zdravim osnovama, jer se može reći da u ovom trenutku situacija liči na onu iz vremena naseljavanja Amerike - ona predstavlja priliku da se krene iz početka.

#5 I šta još?

Ono što preostaje je ponovna procjena svih tačaka, tumačenje rezultata i na osnovu svega toga - finalno donošenje poslovnih odluka koje će vam donijeti prednost i prethoditi pripremi za online nastup na stranim tržištima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.