NavMenu

Loša zimska turistička sezona zbog nedostatka snijega - Sistemi za vještačko osnježavanje imperativ za sledeću godinu

Izvor: Standard Utorak, 28.01.2020. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gorillaimages/shutterstock.com)Ilustracija
Zimska turistička sezona je podbacila. Na skijalištima nema u dovoljno snijega, te su mnoge staze van funkcije. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma za Standard kažu da zimska sezona na sjeveru nije ohrabrujuća, da je došlo do otkazivanja aranžmana, ali i da država ima plan kako ubuduće da se nosi sa ovakvim situacijama.

- Trenutna situacija sa nedostatkom sniježnih padavina definitivno nije ohrabrujuća, kada govorimo o zimskoj turističkoj sezoni na sjeveru. Međutim, moramo imati u vidu da takva situacija nije prisutna samo u Crnoj Gori, već i u čitavom regionu - saopštili su Standardu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Tokom novogodišnjih praznika, dodaju u ministarstvu, zabilježena je rekordna posjeta na primorju, ali i i tradicionalno dobra popunjenost zimskih turističkih centara.

- No, kao što je već prethodno navedeno, vremenski uslovi nam nijesu išli naruku kada je riječ o turističkoj sezoni na sjeveru. I pored uloženih znatnih napora u pripremu zimske turističke sezone, nažalost suočavamo se sa nedostatkom sniježnih padavina koje su odložile sezonu skijanja i uslovile da naša skijališta trenutno ne rade punim kapacitetima. Iako je ovakav epilog nešto čime čime ne možemo biti zadovoljni, neophodno je istaći da je on uvijek moguć u turističkoj djelatnosti, a naročito zimi, kada sezona umnogome zavisi od vremenskih prilika - objasnili su u ministarstvu.

Problem nedostatka snijega biće riješen

Kako bi se obezbijedili maksimalni uslovi za nesmetano funkcionisanje ski-centara u punom ili ograničenom kapacitetu u ovakvim okolnostima, na svim skijalištima radiće se na dodatnom sadržaju za unapređenje kako zimske, tako i ljetnje ponude, kao što su zabavni parkovi u okviru kojih će biti instalirani: snow tubing sadržaj, rotondo, pokretne trake, bob na šinama, biciklističke staze, zip line, kao i drugi privremeni objekti koji su namijenjeni zimskoj i ljetnjoj sezoni. - Sistemi za vještačko osnježavanje imperativ su u destinaciji koja planira da razvija ozbiljan zimski turizam. Iskustva drugih destinacija ali i naše pokazuju da bez vještačkog snijega nije moguće planirati sezonu, a uvjerili smo se da ona u znatnoj mjeri zavisi od vremenskih prilika - rekli su u ministarstvu.

U narednom periodu svi novi investicioni projekti koji se planiraju u Crnoj Gori podrazumijevaće i izgradnju sistema za vještačko osnježavanje kako rad skijališta ne bi bio uslovljen vremenskim prilikama, odnosno visinom sniježnog pokrivača.

- Kapitalnim budžetom za ovu godinu planirana je izrada projektne dokumentacije za vještačko osnježavanje na skijalištu Kolašin 1600, dok je izgradnja u planu za 2021. godinu. Takođe, osim sistema za vještačko osnježavanje, u narednom periodu akcenat će biti na razvoju komplementarnih sadržaja u ski-centrima kao što su bazeni, saune, teretane, konferencijske dvorane, te kulturni i zabavni program, kao i aktivnosti u prirodi poput klizanja na jezerima i slično, koji će omogućiti privredi na sjeveru da ostvari prihode od turizma kako zimi nezavisno od snijega, tako i ljeti - zaključili su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Nedostatak snijega, uslovio je i otkazivanje hotelskih aranžmana, što nam je potvrđeno i u Ministarstvu održivog razvoja.

- Prema informacijama hotelsko-turističke privrede sa sjevera, došlo je do otkazivanja određenog broja aranžmana, međutim ne u zabrinjavajućoj mjeri, s obzirom na to da zimsku sezonu karakteriše kasniji buking u odnosu na ljetnju, upravo zbog toga što se gosti upravljaju prema vremenskim uslovima. Sa druge strane, prema podacima lokalnih turističkih organizacija jedan broj gostiju boravi na sjeveru, naročito tokom vikenda kada se bilježi bolja posjeta, a lijepo i sunčano vrijeme ostavlja gostima prostora za neke druge aktivnosti poput pješačenja, planinarenja, džip safarija, obilaska eko i etno sela koja nude autentičan doživljaj boravka u očuvanoj prirodi, uz domaću kuhinju i lokalne specijalitete - istakli su u ministarstvu.

Prema posljednjim informacijama Ministarstva održivog razvoja i turizma, na Žabljaku je prije pet dana u hotelima i privatnom smještaju boravilo 225 turista, dok je prošlog petka u Kolašinu boravilo nešto više od 600 turista.

- Prema informacijama turističkih agencija, tokom februara i marta, očekuje se više organizovanih grupa turista iz Velike Britanije, Francuske, Rusije i Mađarske koji će boraviti na zimovanju u Kolašinu i na Žabljaku. Moramo imati u vidu takođe da, iako nam vremenski uslovi ove zimske sezone nijesu naklonjeni, kao što je to bio slučaj tokom prethodnih, ipak imamo bogatiju i sadržajniju sezonsku ponudu u odnosu na prethodne godine - dodaju u ministarstvu.


Nove aktivnosti

Kako bi privukli goste u planinske centre i u uslovima nedostatka sniježnih padavina, Skijališta Crne Gore uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije, kao i lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede, osmislila su raznovrstan i sadržajan kulturno-zabavni program koji dodatno obogaćuje zimsku ponudu.

- Na crnogorskim skijalištima će se do kraja marta organizovati brojni koncerti, DJ žurke, maskenbali, zabavni programi za djecu, takmičenja, dani kraft piva i dr. U periodu od 11. januara pa sve do 29. marta u ski centru Kolašin 1600 posjetioce očekuju brojne žurke na snijegu, a planirani su i Dani vina, dok će se proslavljati i Svjetski dan snijega kroz sniježne igre bez granica, razne interaktivne igre, te koncerti popularnih muzičara iz regiona. Takođe, u okviru kampanje "Dobro, bolje, domaće" Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija naročito promovišu i gastro ponudu planinskih krajeva, što je jedan od značajnijih segmenata za razvoj turizma na sjeveru - kažu u Ministarstvu.

Jedan od pokazatelja, dodaju oni, je i lokalna farma ski-centra Vučje koja pruža mogućnosti posjetiocima, prije svega mališanima da uče o proizvodnji i uživaju u konzumaciji domaćih proizvoda, što je naišlo na veliko interesovanje, te su ove godine prošireni kapaciteti.

- Vjerujemo da ćemo ovakvom turističkom ponudom, kao i intenzivnim promotivnim aktivnostima crnogorske turističke ponude u regionu koje su planirane krajem ovog mjeseca, privući i animirati veliki broj turista, čime bi se nadomjestio trenutno neplaniran početak sezone i izvukao maksimum od iste. Osim toga, prema najavama meteorologa, ubrzo nas očekuju i sniježne padavine, što uliva nadu za eventualno produženje sezone i veću posjećenost - ocijenili su u ministarstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.