NavMenu

Carlsberg testira papirne boce za pivo - Inovacija smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu

Izvor: Agronews Nedjelja, 17.11.2019. 22:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: g-stockstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Carlsberg je sve bliži svom cilju prodaje piva u papirnim bocama. Danska pivarska kompanija otkrila je 26. oktobra dva nova prototipa reciklirane boce od drvenih vlakana koja se mogu održivo nabaviti i za koje se nada da će se konačno pojaviti na tržištu, prenosi CNN.

Jedna verzija je obložena tankim filmom reciklirane PET plastike da pivo ne bi procurilo. Druga se koristi podlogom na biološkom nivou. Prototipovi će se koristiti za testiranje obloga.

- Za Carlsberg, ova inovacija je način da smanji negativni uticaj na životnu sredinu i potrošačima predstavi zanimljiva nova opcija. Boce od vlakana su bolje za životnu sredinu od aluminijuma ili stakla, jer se dobijaju na održiv način i zbog toga što materijal ima veoma nizak uticaj na proizvodni proces - objasnila je Miriam Shingleton, potpredsjednica grupe za razvoj kompanije Carlsberg i dodala:


- Efikasnost tehnologije koju koristimo smanjuju emisiju ugljen dioksida u poređenju sa drugim proizvodnim procesima.

Carlsberg je započeo sa radom na novoj vrsti ambalaže 2015. godine. Jedan od razloga što je potrebno toliko dugo da se razvije efikasna papirna boca je taj što novo pakovanje ne smije da promijeni ukus piva i zato što vrste materijala koje traže, poput polimera na biološkoj osnovi, nisu komercijalno dostupne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.