NavMenu

Radovi na projektu sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Podgorici pauzirani zbog padavina - Gradilišta obezbijeđena, ulice prohodne

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.01.2021. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Oleg Gratilo)
Realizacija projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda odvijala se tokom 2020. godine uglavnom u skladu sa predviđenom dinamikom. Tokom prethodnih 12 mjeseci započeti su radovi na tri od četiri komponente - primarni cjevovod (kolektor), pješački cjevovodni most na Morači i sekundarna kanalizaciona mreža. Na dalji tok aktivnosti na terenu utiču vremenske prilike odnosno padavine, ali će sve ulice i gradilišta na kojima su radovi aktivni biti prohodne i bezbjedne za mještane, saopšteno je iz PG Biroa.

- Radovi na izgradnji primarnog cjevovoda, odnosno kolektora, kao jedne od četiri komponente trenutno se realizuju u dijelu Dahna/Dajbabe. Do sada je položeno 3,8 km cjevovoda od Ulice 8. marta do Jugozapadne obilaznice. Preostalo je da se na ovom potezu položi još 950 m vodovoda i 250 m sekundarne kanalizacije. Asfaltirano je 2,1 km, od ukupno 5,5 km trase cjevovoda koji će povezati postojeće i novo postrojenje. U pitanju je prvi (noseći) sloj asfalta. Kada se svi radovi završe ugradiće se i završni sloj - navodi se u saopštenju.

U predjelu gradilišta Dahna/Dajbabe, dodaju, trenutno su završeni asfalterski radovi. Tokom praznika ovo gradilište će biti konzervirano do 11. januara, odnosno svi rovovi zatrpani, tako da će put biti prohodan.

- Kada je riječ o pješačkom cjevovodnom mostu na Morači za prenos hidrotehničke instalacije sa desne na lijevu obalu rijeke, do sada su završeni čelični radovi za tri segmenta konstrukcije koju će most imati, potom montiranje konstrukcije, limova i izrada spregnute konstrukcije ploče mosta, ograde mosta, montaža hidrotehničkih i elektro-instalacija na mostu. Predstojeća faza (peskaranje i farbanje trećeg segmenta čelične konstrukcije) trenutno se ne može realizovati usljed padavina, pa je i ovo gradilište konzervirano do 11. januara, a prilaz mostu od strane Hemomonta ograđen i bezbjedan - ističu z Glavnog grada.

Kako kažu, vremenske prilike usporiće i radove na sekundarnoj kanalizacionoj mreži.

- Na južnom području (LOT 1), Ulica braće Ribar biće asfaltirana nakon praznika, jer padavine nisu dozvolile pripremu za nastavak radova. U toj ulici do sada je završeno polaganje primarnog cjevovoda i izrada ključnih priključaka. Postavljene su i gornje ploče na šahtovima - objašnjavju.

Ulica će, kako kažu, biti pripremljena tako da se može koristiti tokom praznika. Ulica na Vrelima Ribničkim takođe će biti ograđena i propisno obilježena.

- Radove na ovom segmentu izvodi kompanija Tehnoput-MNE, koja je sada punopravni izvođač, nakon raskida ugovora sa firmom Toškovići. Na sekundarnoj mreži za područje sjevera (LOT 2) neće se asfaltirati do kraja godine u naselju Murtovina. Na djelovima gradilišta na kojima prolaze kanalizacione cijevi, rovovi će biti zatrpani, a trase poravnate kako bi se ulice mogle nesmetano koristiti tokom praznika - saopšteno je.

Ekipe zadužene za izvođenje radova na svim komponentama biće za vrijeme praznika pripravne u slučaju hitnih intervencija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.