Agencija za certificiranje halal kvalitete Tuzla


Osnovni podaci
POTPUNI NAZIV
ISLAMSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE - AGENCIJA ZA CERTIFICIRANJE HALAL KVALITETE Tuzla
ADRESA
Turalibegova 39, 75000 Tuzla
Odgovorno lice
Amir Sakić, direktor

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Da bi mogli pogledati kompletne informacije, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE
Vijesti
Pobjede na tenderima
Događaji
Finansije
Ličnosti
Opis djelatnosti
Agencija za certificiranje halal kvalitete je, shodno odredbama Codex Alimentarius, svjetski prihvaćenog kodeksa za halal hranu, te na osnovu odredaba Zakona o položaju vjerskih zajednica i crkava u Bosni i Hercegovini, jedina institucija u Bosni i Hercegovini koja je ovlaštena za izdavanje certifikata za halal kvalitetu i odobravanje upotrebe oznake halal na proizvodima.

Upravljanje i rukovođenje Agencijom podijeljeno je u više nivoa, što omogućuje efikasniji nadzor nad svim procesima i garantuje puno ispunjavanje odredaba svih akata Agencije i poštivanje procedura i pravilnika.
Organe upravljanja Agencijom sačinjavaju:

Verifikaciono tijelo – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini,
Savjetodavno tijelo – Vijeće za fetve Islamske zajednice u BiH,
Upravno tijelo – Uprava Agencije koja se sastoji od 5 članova,
Stručno tijelo – Odbor za standarde koji je sastavljen od najistaknutijih stručnjaka u oblasti proizvodnje hrane i članova Uprave Agencije i
Direktor Agencije – neposredno rukovodi poslovima u Agenciji.

Imajući u vidu značaj i složenost ovoga posla, Agencija je uspostavila saradnju sa vodećim visokoškolskim i naučnim institucijama, laboratorijama i ustanovama za kontrolu ispravnosti namirnica u BiH. Agencija je, također, angažovala i planirani broj mladih visokoobrazovanih stručnjaka u oblastima islamskih znanosti, poljoprivrede, veterinarstva, medicine i ekonomije i obučila ih, po posebnom planu i programu, da vrše poslove certificiranja, audita i kontrole certificiranih proizvoda halal kvalitete.

Proizvođači hrane u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj su u ovoj Agenciji prepoznali validnu instituciju koja može potvrditi halal status njihovih proizvoda. Zahvaljujući njihovoj zainteresiranosti i opredijeljenosti za usklađivanje proizvodnje sa zahtjevima Osnovnog halal standarda, Agencija je već pokrenula proces certificiranja nekolicine vodećih proizvođača hrane u Bosni i Hercegovini, a u toku su i pripremni razgovori sa značajnim brojem drugih proizvođača.

Jedan od ciljeva Agencije je održavanje koraka sa svjetskim trednovima i dostignućima u oblastima proizvodnje, kontrole proizvodnih procesa i sadržaja halal proizvoda. Ovaj cilj Agencija namjerava postići uspostavljanjem i održavanjem aktivne komunikacije i saradnje sa sličnim institucijama koje već djeluju u drugim zemljama i učešćem na međunarodnim konferencijama, savjetovanjima, okruglim stolovima, te prisustvovanjem sajmovima halal proizvoda.

Vijesti