NavMenu

Za bolju povezanost sa Herceg Novim i BiH - Počela rekonstrukcija završne faze puta Nikšić-Ilino brdo

Izvor: eKapija Srijeda, 07.06.2023. 11:12
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore)
Počela je rekonstrukcija magistralnog puta M-7, od Nikšića do Ilinog brda, koji podrazumijeva završnu dionicu od ukrštanja sa magistralnim putem M-3 do lokaliteta Kuside, u dužini od 6,3 km.

Ovaj projekat predstavlja poslednju dionicu rekonstrukcije i modernizacije magistralnog puta M-7 Nikšić -Ilino Brdo, čime će se dati na korišćenje učesnicima u saobraćaju cjelokupna dužina trase modernizovanog magistralnog puta M-7 u dužini od 34 km koji povezuje Crnu Goru sa Bosnom i Hercegovinom.

- Za Crnu Goru je jako važno da povezivanje sa drugim državama bude efikasnije nego sada i ovakvih aktivnosti će biti širom Crne Gore - kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović prilikom obilaska radova.

Dodao je i da ova rekonstrukcija podrazumijeva i bolju konekciju sa aerodromom u Nikšiću za koji, kako je naveo, ima ambiciozne planove. Abazović je zaključio da je saradnja sa Opštinom Nikšić na najvećem mogućem nivou i da je potrebno sačuvati dobru energiju kako bi se zajedno radovali svakom projektu u korist svih građana Crne Gore.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je da je za dvije godine u toj opštini rekonstrusano 50 km, a da je danas započeta rekonstrukcija jedna od najznačajnijih za grad. On je naglasio da je Nikšić u svim pravcima infrastrukturno dobro povezan, zahvaljujući svima koji su učestvovali u pripremi ovog projekta i navodeći važnost što tokom turističke sezone zbog ovih radova neće niti zastoja.

Predsjednik Skupštine Opštine Nemanja Vuković naveo je da pomenutim putnim pravcem na bolji način uvezujemo Nikšić sa Herceg Novim i graničnim prelazom sa Bosnom i Hercegovinom.

- Dodatna vrijednost rekonstrukcije ove saobraćajnice je i to što rješava problematične tačke na kojima su učestale saobraćajne nezgode - kazao je Vuković.

On se zahvalio Vladi Crne Gore i Upravi za saobraćaj na kooperativnosti i istakao da se nada da će u godinama pred nama nastaviti dobru saradnju.

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović predstavio je detalje projekta. Kako je kazao, ugovor za izvođenje radova je potpisan u oktobru prošle godine sa fimom Mehanizaicja i programat iz Nikšića. Ugovorena vrjednost radova iznosi oko 6,98 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Rok za završetak radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Nadzor nad radovima je povjeren firmi Geotechnics, Projects & Consulting iz Podgorice.

Projektnu dokumentaciju je izradila firma Asfalt beton gradnja iz Podgorice.

Radovi na dionici podrazumjevaju zamjenu kolovozne konstrukcije na cjelokupnoj dionici puta, ugradnju novog sloja BNS debljine 12 cm, ugradnju novog habajućeg sloja debljine 4 cm. Takođe, radovi podrazumjevaju izgradnju nasipa, izgradnju potpornih konstrukcija, sanaciju kosina, ugradnju putarskih mreža, te izgradnju sistema atmosferske kanalizacije za prikupljanje vode sa kolovoza.

Projektom je predviđena sanacija i rekonstrukcija dva mosta: Vukov most dužine L=100 m, te mosta Auto baza dužine L=125 m, kao i rekonstrukcija nadvožnjaka Vitalac dužine L=15 m.

Projektom je predviđena izgradnja trotoara u dužini od 2,5 km na potezu od Vukovog mosta do nadvožnjaka Vitalac, u cilju povećanja bezbjednosti za pješake i učenike koji gravitiraju ka osnovonj školi u Vitalcu.

Definisana je i izgradnja kružnog toka na raskrsnici za Krupac koja istovremeno predstavalja i novi način konekcije sa magistralnog puta na aerodrom Nikšić.

Projektom je predviđena izgradnja nove javne rasvjete u dužini od 3 km, od Nikšića do Vitalca.

Rekonstrukcija podrazumjeva i ugradnju nove horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i ugradnju novih sistema pasivne bezbjednosti saobraćaja.

Sa završenim radovima na ovoj dionici stanovnici Nikšića i Crne Gore dobiće na upotrebu jednu modernu saobraćajnicu koja će povećati nivo usluge i bezbjednost saobraćaja na ovom cijelu putne mreže Crne Gore.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.