NavMenu

Nastavak gradnje autoputa moguć do kraja 2024. - Razmatra se opcija da se sve dionice rade odjednom, radi bržeg spajanja sa Srbijom

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 16.01.2023. 07:51
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Kada će se građani auto-putem voziti od Podgorice do Beograda, još se ne zna. Dok je kod nas gotova samo prva dionica, u susjednoj Srbiji je završeno 70% radova na drugoj. I jednoj i drugoj strani spajanje auto-puta je prioritet, ali se čeka na izradu planske dokumentacije i pronalaženje ne malih novčanih sredstava.

- Odobreno nam je šest miliona za izradu glavnog projekta. Kada sve to završimo, stvoriće se uslovi za raspisivanje tendera za nastavak izgradnje druge dionice, i vjerujem da 2024. godina odnosno početak 2025. godine optimalno vrijeme kada ćemo moći da nastavimo izgradnju - kazao je ministar kapitalnih investicija Ervin Inrahimović.

Istakao je da je veliko interesovanje investitora da dođu da oni rade nastavak druge dionice auto-puta, ili cijeli autoput.

- Jedna inicijativa je da se zajedno rade odjednom sve dionice, kako bi se što prije spojile sa Srbijom. Kao resorni ministar daću prednost našim evropskim partnerima - navodi Ibrahimović.

U susjednoj Srbiji auto-put koji će spajati Beograd i južni Jadran završen je do Čačka.


Dionicom auto-puta koji povezuje Čačak i Požegu već je trebalo da prolaze automobili. Izgradnja trase duga nešto više od 30 kilometara počela je u maju 2019. godine a rokovi za završetak su se više puta pomjerali.

Oko 70% radova je već završeno kažu iz Ministarstva saobraćaja Srbije. Objašnjavaju da se sa završetkom kasni zbog izutetno zahtjevnog terena, jer jednu trećinu trase ćone mostovi i tuneli.


Kompeltnu mapu puteva i auto-puteva čija je gradnja počela ili je u planu u Crnoj Gori i regionu možete pogledati OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.