NavMenu

Za komunalnu infrastrukturu u tri opštine 23 mil EUR

Izvor: Vijesti Petak, 16.12.2022. 10:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ThomBal/shutterstock.com)Ilustracija
Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) obezbijedio je 8,35 mil EUR za unapređenje vodosnabdijevanja, izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) i kanalizacione mreže u Kolašinu, a skoro tri miliona za komunalnu infrastrukturu u Mojkovcu.

Kako je Vijestima kazao direktor kolašinskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Momčilo Bulatović, WBIF aplikacija, koja je pripremana od marta mjeseca, rezultirala je pozitivnom ocjenom, čime je obezbijeđeno 70 odsto bespovratnih sredstva za sprovođenje projekta.

- Taj rezultat predstavlja i veliku obavezu prema međunarodnim partnerima, Evropskoj komisiji i Evropskoj investicionoj banci i zahtijeva od svih nas rad sa punim kapacitetom i spremnošću za aktivnosti koje slijede. U narednom periodu potrebno je dati maksimum i opravdati povjerenje koje nam je dato - kazao je Bulatović.

Obezbijeđena WBIF sredstva za opštinu Mojkovac, saopšteno je iz lokalne uprave, biće iskorišćena za adaptaciju postojećeg PPOV i izgradnju kanalizacione mreže u više naselja.

- To podrazumijeva razdvajanje fekalnih i atmosferskih voda u urbanom dijelu grada i izgradnju novih kolektora, dužine 2,06 kilometara u dijelu Gornjih Polja. Tim novcem biće i izgrađena kanalizaciona mreža, dužine 7,99 kilometara, u naseljima Ambarine, Juškovića potok i Podbišće. Adaptiraće se i postojeće PPOV (projektovanje i rekonstrukcija) u cilju postizanja efikasnosti i održivosti rada postrojenja, što podrazumijeva kapacitet prečišćavanja otpadnih voda od 5.250 ES - kazali su u Opštini.


Implementacijom tog projekta, tvrde, Opština Mojkovac odgovoriće na značajne ekološke izazove sa kojima se suočava, a samim tim poboljšati i kvalitet života stanovništva.

Na Strateškom i operativnom odboru WBIF-a, koji je održan u Briselu, odobrena su investiciona grant sredstva za komunalnu infrastrukturu u iznosu od 23 mil EUR za tri opštine sjevera Crne Gore. Pored Kolašina i Mojkovca, ta sredstva koristiće i Rožaje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.