NavMenu

Zašto je Konjuhe potrebno saobraćajno povezati sa Podgoricom - Put preko Carina šansa za turistički razvoj

Izvor: Dan Utorak, 05.07.2022. 13:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Među brojnim inicijativama mještana potkomovskih sela koje još uvijek nijesu realizovane našla se i ona koja se tiče izgradnje puta Konjuhe-Carine-Podgorica. Iako bi taj put u značajnoj mjeri skratio putovanja stanovnika ovog kraja ka glavnom gradu, nadležne institucije u minulim decenijama nijesu preduzimale ništa da do izgradnje saobraćajnice dođe.

To je u izjavi za Dan potvrdila i predsjednica Mjesne zajednice Konjuhe Vera Ćirić, ističući da je i to jedan od uzroka što se ovo područje suočilo sa izraženom migracijom stanovništva i sveukupnom razvojnom stagnacijom.

- Svih ovih godina brojne naše inicijative završavale se u fiokama, koje očigledno niko ne otvara. Takvu sudbinu je doživljavala i inicijativa da se preko Carina izgradi put od Konjuha do Podgorice. Slušali smo neka deklarativna zalaganja nadležnih, ali konkretnih poteza nije bilo. To je prava šteta, jer da je kojim slučajem napravljen ovaj put preko Carina ne bi naša sela bila ovako pusta, s obzirom na to da se radi o saobraćajnici koja bi Konjuhe pretvorila u tranzitnu i atraktivnu turističku zonu. Zato ponovo tražimo da se izgradi put preko Carina jer se radi o pitanju koje je strateški važno za čitavi sjever Crne Gore - naglasila je Ćirić.

Mještani podsjećaju da je put preko Carina najkraća relacija kojom se, preko Mojanske rijeke i Kuča, može doći do glavnog grada.

- Nedopustivo je da se i danas u 21. vijeku do Carina iz pravca Mojanske rijeke može doći jedino pješke jer još uvijek nije probijen put u dužini od nekoliko kilometara. Nadležni treba konačno da shvate da bi se sumorna slika naših sela bar donekle popravila ako bi se krenulo sa uspostavljanjem saobraćaja preko Carina - ističe mještanin Mileta Đerković.

Stanovnici ovog kraja ukazuje da bi se izgradnjom modernog puta preko Carina, pored bolje povezanosti sa glavnim gradom, došlo i do pospješivanja poljoprivredne proizvodnje i valorizacije prirodnih potencijala Vasojevića.

- Sigurni smo da bi, uz asfatiranje puta do katuna u Mojanskoj rijeci i njegovom daljom izgradnjom do Carina, ovaj kraj doživio preporod. U neposrednoj blizini nalazi se Avanturistički centar "Mojan", koji predstavlja razvojnu turističku šansu ovog područja koja će se realizovati samo ako se stimulativnim mjerama podstakne proizvodnja zdrave hrane i infrastruktura dovede u red - poručuju mještani.

U Opštini se nadaju početku radova

Iz lokalne uprave tvrde da oni nastoje da daju puni doprinos da se preko Carina uspostavi saobraćajna komunikacija sa Podgoricom.


- Pregovarali smo i sa državnim institucijama i sa određenim privatnim investitorima da izvrše proboj puta od Mojanske rijeke do Carina, kako bi se uspostavila saobraćajna komunikacija sa Podgoricom. Vjerujemo da će ti razgovori uroditi plodom i da će planirani radovi ubrzo početi, jer je velika šteta što ovaj put nije odavno izgrađen – kažu iz Opštine Andrijevica.

Kolovoz do Andrijevice u lošem stanju

Mještani potkomovskih sela tvrde da se, između ostalog, u minulom periodu održavanju i popravci lokalnog puta koji od Andrijevice vodi do Konjuha nije pridavalo dovoljno pažnje. Istakli su da na to ukazuju brojna oštećenja na ovoj prometnoj saobraćajnici.

- Kolovoz je na više mjesta toliko oštećen da predstvalja pravu opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Veliki broj klizišta je uslovio da pored rječnih korita dođe do sužavanja kolovozne trake i pojave ogromnih kratera. I pored brojnih zahtjeva mještana ta klizišta godinama niko ne pokušava da sanira zbog čega su stanovnici Košutića, Konjuha, Jošanice, Japana, Đulića, Cecuna i Kuti lišeni odgovarajuće komunikacije sa gradom. To je još jedan od pokazateljima da se malo računa vodi o potrebama stanovnika naših sela. Krajnje je vrijeme da se prestane sa takvom praksom - istakla je Vera Ćirić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.