Izvor: eKapija | Nedjelja, 03.07.2022.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro rekonstrukcija magistralnog puta Kolašin-Mateševo - Raspisan tender vrijedan 6,4 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)
Uprava za saobraćaj raspisala je tender za rekonstrukciju regionalnog puta Mateševo Kolašin, za šta je opredijeljeno 5,3 mil EUR bez, odnosno oko 6,4 mil EUR sa uračunatim PDV-om.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 22. jula do 12 sati. Istog dana održaće se i njihovo otvaranje.

Rok za završetak radova je osam kalendarskih mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Garantni rok je tri godine od primopredaje radova.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.

Kako je objašnjeno u glavnom projektu za čiju izradu je bio zadužen iz Podgorice, predviđena je rekonstrukcija regionalnog puta u dužini od oko 8,5 km, u cilju postizanja povoljnijih geometrijskih elemenata, rehabilitacije kolovoza i stabilnijih kosina.

(Foto: Tenderska dokumentacija - Glavni projekat)
Prva lokacija na kojoj je predviđena rekonstrukcija počinje na raskrsnici sa putem koji preko mosta na rijeci Tari predstavlja vezu sa magistralnim putem Podgorica-Kolašin. S obzirom na očekivano povećanje saobraćajnog opterećenja, naročito po izgradnji autoputa, projektovana je dodatna traka za lijeva skretanja iz smjera Mateševa ka
Kolašinu. Dužina prve dionice rekonstruisanog puta iznosi 462 m.

Druga dionica nalazi se u zoni postojećeg groblja. Nepovoljni geometrijski elementi na postojećem putu uslovili su zamjenu ovih elemenata projektovanjem pravca. S obzirom na dubinu usjeka, a vodeći računa o stabilnosti usjeka i održavanju, projektovane su berme širine 2,5 m na nivou kolovoza i 3 m na odgovarujućim visinama. Berme sadrže betonske kanale trapeznog oblika koje vodu sa kosina odvode do propusta. Zona groblja je očuvana na način da je proširen plato u njegovoj zoni i postavljena zaštitna ograda. Dužina ove dionice iznosi 425 m.

Treća dionica podrazumijeva poboljšanje elemenata postojećeg puta do nivoa računske brzine 60 km/h. Tako je projektovana osa sa radijusom od 120 m. S obzirom na položaj novoprojektovane trase u odnosu na rijeku Taru, odnosno visinsku razliku puta i platoa u dolini Tare, projektovan je potporni zid. U nastavku ove dionice, vizuelnim pregledom i izvršenim geološkim istraživanjima utvrđeno je postojanje klizanja terena. U tom smislu projektovana je
sanacija ovog dijela puta. Rekonstrukcija puta na trećoj dionicu ugrozila je postojeći makadamski put, pa je u zoni
stacionaže 0+333.00 projektovan novi pristupni put (preko dvostrukog rigola) na dužini od 100 m. Dužina treće dionice iznosi 742 m.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE