NavMenu

Predstavljen projekat izgradnje mosta preko Bojane koji će spajati Ulcinj sa Velipojem (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 08.06.2022. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Twitter/Dritan Abazović)
Projekat izgradnje mosta preko Bojane, koji će spajati Ulcinj sa Velipojem, predstavljen je danas u Ohridu. Kako je saopšteno iz Vlade, ovogodišnjim budžetom je za realizaciju projekta opredijeljeno oko 3,5 mil EUR, a očekuje se da će na jesen biti potpisan Memorandum o saradnji između dvije države.

Projekat su predstavili predsjednici vlada Crne Gore i Albanije, Dritan Abazović i Edi Rama tokom bilateralnog susreta na marginama Samita Inicijative Otvoreni Balkan.

- Veoma sam srećan zbog ovog projekta i ovo je nešto o čemu smo razgovarali u Tirani prošlog ljeta. Sada smo vrlo blizu početku realizacije ove ideje. Crna Gora je ovogodišnjim budžetom predvijedjela dio novca samo za izgradnju ovog mosta. Vjerujem da ćemo početkom septembra moći da potpišemo Memorandum o saradnji kojim bi se precizirale obaveze i jedne i druge strane - kazao je Abazović tokom prezentacije projekta.

Ovaj most, naveo je, nije važan samo zbog toga što bi se njime smanjila dužina puta koji spaja ova dva grada i dvije države, već i zbog toga što ovo područje ima potencijal da bude vrlo atraktivno turističko mjesto.

(Foto: Twitter/Dritan Abazović)
- Izgradnja mosta bi tome sigurno doprinijela. Svi se nadamo i vjerujemo da bismo ovim unaprijedili i razvijali naše države nabolje - dodao je.

Iz Vlade podsjećaju da su razgovori o ovom projektu započeti tokom prve posjete Abazovića, tada potpredsjednika 42. Vlade Crne Gore, kada je najavljena izrada projekta međunarodnog mosta preko rijeke Bojane.

- Moramo da uspostavimo dogovor i da se međusobno razumijemo koliki je ukupni budžet za ovu investiciju. Mi smo za, i projekat je fantastičan. Most bi omogućio i mnogo bolju komunikaciju dvije države - kazao je albanski premijer Edi Rama.

Iz Vlade su naveli da je u budžetu za 2022. godinu odvojeno je oko 3.500.000 EUR za izgradnju ovog infrastrukturnog projekta koji će povezati dvije države.

- Oko 34 km nedovoljno iskorišćenih pješčanih plaža na tom području dvije države, ima potražnju od oko 500.000 turista na godišnjem nivou. Istaknuto je da je trenutna udaljenost između Ulcinja i Velipoje oko 73km, a da bi sa izgradnjom mosta ona bila svedena na oko jedan kilometar - zaključuje se u saopštenju.
Fotogalerija
Most preko Bojane
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.