NavMenu

Problemi sa eksproprijacijom odlažu radove na Jadranskoj magistrali - Još uvijek se ne zna kada će krenuti rekonstrukcija saobraćajnice u bulevar sa 4 trake

Izvor: Vijesti Nedjelja, 20.02.2022. 07:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sumanamul15/pixabay.com)Ilustracija
Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) potvrdilo je Vijestima da je projekat rekonstrukcije Jadranske magistrale na potezu od aerodroma Tivat do Jaza u saobraćajnicu bulevarskog tipa sa četiri trake, suočen sa nizom problema i da još nije poznato kada će radovi na terenu započeti.

Na tenderu za rekonstrukciju tog dijela magistrale koji je svojevremeno bila raspisala bivša Uprava za saobraćaj, u avgustu prošle godine odabran je i izvođač kineska kompanija China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) iz Pekinga. Kinezi su za izgradnju 16 kilometara saobraćajnice sa četiri trake i sa čak 12 kružnih tokova, te paralelno postavljanje 15 kilometara dugog, drugog cjevovoda za potrebe preuzeća Regionalni vodovod između Jaza i ulaza u Tivat, tražili 35,2 mil EUR, odnosno 42,59 milona sa PDV-om.

Izgradnja je trebalo da počne na jesen prošle godine, ali se to još nije desilo iako su Kinezi započeli pripreme i već najavili tivatskim lokalnim vlastima da im najviše odgovara da upravo na teritoriji Tivta naprave privremeni kamp za svoje radnike i mehanizaciju koja će graditi bulevar.

- Zbog niza organizacionih problema, prije svega eksproprijacije zemljišta, ovaj projekat još uvijek nije započet. U narednom, skorom periodu očekujemo rješavanje svih problema sa kojima smo suočeni te će o načinu rješavanja javnost biti uskoro obavještena - rečeno je Vijestima iz MKI.

Resoru koji vodi ministar Mladen Bojanić poslato je pitanje zbog čega još nisu započeti radovi na rekonstrukciji magistrale u bulevar, s obzirom na to da je izvođač radova izabran još prije nekoliko mjeseci.

- Kada će ti radovi početi, na kojoj dionici će se prvo raditi i kako će se radovi odvijati tokom predstojeće ljetnje turističke sezone imajući u vidu da je dionica Budva-Tivat i bez radova, jedna od najzakrčenijih i najopterećenijih drumskih saobraćajnica u Crnoj Gori uopšte - pitanja su na koja iz MKI nije stigao precizan odgovor.

Vijesti su nedavno pisale o tome da je početak izgradnje bulevara dodatno odložila i blokada rada lokalnog parlamenta u Tivtu kojem opozicione partije DPS, SDP, SD i HGI već mjesecima bojkotom njegovih sjednica, uskraćuju kvorum za rad. Stoga SO Tivat nije još donijela Odluku o prenosu Vladi Crne Gore prava raspolaganja na zemljištu u KO Đuraševići i KO Mrčevac, a kojom Opština na zahtjev Vlade, državi treba da ustupi više svojih katastarskih parcela potrebnih za izgradnju dodatne dvije trake magistrale na potezu od Aerodroma Tivat do kotorske raskrsnice.

Ta odluka bila je na dnevnom redu posljednjeg, takođe zbog bojkota opozicije propalog, pokušaja održavanja sjednice lokalnog parlamenta u Tivtu 10. februara.

Bivša Vlada premijera Duška Markovića (DPS) koju su činili DPS, LP i manjinske stranke, donijela je 23. jula 2020. Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi rekonstrukcije magistralnog puta M2 Debeli brijeg - Tivat - Budva, urađen je i ovjeren Elaborat parcelizacije i u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, Opština Tivat je u toj situaciji dužna da na zahtjev Vlade koji je dobila nedavno, besplatno državi ustupi svoju imovinu nad kojom je proglašen javni interes.

Stoga je administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) pripremila odluku o prenosu prava raspolaganja na državu nad 23 opštinske parcele, ukupne površine 9.563 kvadrata, a koje su u naravi nekategorisani putevi, pašnjaci, šume, površinske vode i kanali. Tu odluku ipak, formalno mora da usvoji lokalni parlament koji po zakonu i Statutu Opštine, jedini može da raspolaže imovinom lokalne uprave.

Budući da se to nije desilo i da će Vlada uskoro najvjerovatnije zbog višemjesečnog njenog nerada, raspustiti Skupštinu Opštine i uvesti Odbor povjerenika koji će do održavanja vanrednih lokalnih izbora preuzeti funkciju lokalnog parlamenta, izvjesno je da će se sa rješavanjem ovog dijela imovinskih problema na tivatskom dijelu budućeg bulevara morati još malo da sačeka.

Država je inače, već prije dvije godine završila ekspropijaciju preostalog zemljišta potrebnog za gradnju dvije dodatne saobraćajne trake na ovom dijelu Jadranske magistrale, jer je od tivatske poljoprivredne kompanije Montepranzo Bokaprodukt, izuzela četiri parcele ukupne površine 67.083 kvadrata i za to je toj kompaniji uplatila obeštećenje u ukupnom iznosu od 2.079.053 eura, odnosno 31 euro po kvadratnom metru.

SO Tivat još nije donijela Odluku o prenosu Vladi Crne Gore prava raspolaganja na zemljištu u KO Đuraševići i KO Mrčevac, a kojom Opština na zahtjev Vlade, državi treba da ustupi više svojih katastarskih parcela potrebnih za izgradnju dodatne dvije trake magistrale na potezu od Aerodroma Tivat do kotorske raskrsnice. Ta odluka bila je na dnevnom redu posljednjeg, takođe zbog bojkota opozicije propalog, pokušaja održavanja sjednice lokalnog parlamenta u Tivtu 10. februara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.