Izvor: Vijesti | Utorak, 04.01.2022.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izrada glavnog projekta za dionicu od Šćepan polja do Plužina u završnoj fazi - Vrijednost 156 mil EUR, razmatra se fazna gradnja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Izrada glavnog projekta za dionicu od Šćepan polja do Plužina je u završnoj fazi, a dalje investiciono odluke u vezi sa ovim projektom donosiće se nakon okončanja ovog postupka, rekao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić za Vijesti.

Kako je najavljeno je da bi uskoro mogla da počne izgradnja brze ceste Sarajevo - Tirana, odnosno kroz Crnu Goru to bi bio dio od Nikšića do Šćepan Polja, Bojanić je rekao da je upravo ažuriranom Jedinstvenom listom prioritetnih infrastrukturnih projekata obuhvaćen čitav putni pravac na potezu od Podgorice do granice sa Bosnom i Hercegovinom, kao dio putnog pravca Podgorica - Sarajevo koji je prepoznat u Ekonomskom i investicionom planu EK za Zapadni Balkan od 6. oktobra 2020. godine.

- Ako govorimo konkretno o dionici od Šćepan Polja do Plužina, kao najzahtijevnijoj u tehničkom smislu, uz podršku EK u završnoj fazi je izrada glavnog projekta, po čijem okončanju će se donositi dalje investicione odluke. S obzirom da samo izgradnja ove dionice košta oko 156 miliona, razmisliće se o njenoj faznoj izgradnji, kako bi se smanjio godišnji fiskalni pritisak - rekao je Bojanić za Vijesti.

Na pitanje u kojoj fazi je planiranje Jadransko-jonskog auto-puta kroz Crnu Goru, kao i brze ceste kroz primorske opštine i kada se može očekivati realizacija ove investicije, Bojanić je odgovorio da je najprije potrebno razjasniti razliku između dva projekta.

- Još uvijek važećim Prostornim planom Crne Gore prepoznata su dva projekta Jadransko-jonski auto-put koji povezuje Crnu Goru sa Bosnom i Hercegovinom i Albanijom (javnosti poznat kao Jadransko-jonski auto-put - kontinentalna varijanta) i Brza saobraćajnica duž crnogorskog primorja (javnosti poznat kao Jadransko-jonski auto-put - primorska varijanta) koja se sastoji od niza obilaznica oko primorskih opština i koja je od 2015. godine, kao dio tzv. "Plavog auto-puta" i dio indikativnog proširenja Mediteranskog koridora na prostoru Zapadnog Balkana.

Bojanić je rekao da je u toku izrada idejnog projekta za obilaznicu oko Budve, kao dijela "Plavog autoputa", obuhvaćenog i Ekonomskim i investicionim planom EK za Zapadni Balkan od 6. oktobra 2021. godine.

- Završetak idejnog projekta se očekuje u prvoj polovini ove godini, nakon čega će se donositi dalje investicione odluke, dok za Jadransko-jonski auto-put - kontinentalna varijanta postoji samo idejno rješenje rađeno u sklopu Studije opravdanosti izgradnje dva auto-puta u Crnoj Gori, koja je kao država potpisnica u obavezi da u cjelosti primijeni odredbe ugovora o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Sporazuma o vladinim nabavkama pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji - dodao je.

Kako je rekao, početkom ove godine očekuje se izrada idejnih rješenja alternativnih koridora obilaznice oko Budve shodno preporukama Prostornog plana posebne namjene za obalno područije.

- Nakon toga će se pristupiti i završetku pripreme Studije procjene uticaja na baštinu vezano za prelaz preko Bokokotorskog zaliva, kako bi se utvrdila i konačna trasa projekta brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja i riješile decenijske dileme - zaključio je Bojanić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE