NavMenu

Završeni svi građevinski radovi na autoputu - Nema dileme da će se graditi dionica do granice sa Srbijom, traže se najbolji uslovi finansiranja

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 29.11.2021. 12:07
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Svi građevinski radovi na prvoj dionici auto-puta završeni su i ona će biti otvorena za saobraćaj kada komisija za tehnički prijem utvrdi da li je ispoštovan kvalitet i bezbjednost saobraćajnice, kazao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u Bojama jutra na TV Vijesti.

Rekao je da je kompletna rekonstrukcija puta od Mateševa do Kolašina u planu za narednu godinu.

Bojanić je rekao da je optimista kada su u pitanju projekcije da će druga dionica biti završena do kraja 2027. godine.

Prema njegovim riječima, radi se na idejnom rješenju za dionicu od Andrijevice do Boljara, te da traže način finansiranja za dvije dionice ukupne dužine 70 kilometara.

Ranije procjene su bile da će za to biti potrebno oko 850 mil EUR, i na to je, kako je kazao, potrebno staviti jedno veliko "ali", zbog poskupljenja građevinskog materijala. Rekao je da će se vjerovatno morati raditi nova projekcija.

U toku su razgovori sa evropskim fondovima i Evropskom komisijom, a Bojanić je kazao kako očekuju da će država dobiti dio sredstava, odnosno da se pominje se da bi mogli dobiti do 40% granta.

- Teško je da Crna Gora može priuštiti da uđe u još jedan komercijalni kredit od recimo milijardu - kazao je on.

Rekao je da će se, kada je u pitanju plaćanje putarine, tražiti rješenja da li će se eventualno ići na mjesečne ili godišnje karte, kako bi građanima koji češće koriste auto-put cijena bila prihvatljiva.

Ministar je naveo da korišćenje saobraćajnice u zimskim uslovima zavisi od vremenskih uslova i održavanja, te da postoje ograničenja na mostu Moračica.

- Praksa je svuda u svijetu da se u ekstremnim uslovima saobraćaj zatvara zbog bezbjednosti - istakao je, dodavši da postoji baza gdje će biti smješteni svi koji brinu u auto-putu.

- Ne može niko da garantuje da će put biti svih 365 dana biti prohodan - rekao je Bojanić.

Kazao je da će se održavanje puta plaćati kroz putarinu, za koju je ranije najavljeno da bi mogla iznositi od tri do tri i po eura.

Ocijenio je da bi bio "totalni promašaj" da se gradnja auto-puta završi sa prvom dionicom.

- Ono što pokušavamo da radimo, i nemam dilemu da će se to raditi, je da nastavimo dio do granice sa Srbijom. Očekujemo da će oni završiti dio puta do granice i da imamo modernu saobraćajnicu od Beograda do Bara - dodao je.

Bojanić je istakao da je projekat auto-puta infrastrukturno važan i zbog Luke Bar, koja ne može biti u punoj funkciji bez dobre pristupne saobraćajnice

Ministar je rekao da će se sukcesivno objavljivati dokumentacija za auto-put, a da svu dokumentaciju trenutno zakonski i ne smiju objaviti.

Kazao je da cijeli posao oko auto-puta treba da ispita stručna ekipa koja mora biti van Crne Gore.

- Vjerovatno će nam treba dosta novca za to, ali mislim da treba istražiti sve što se dešavalo, da nađemo kredibilnu instituciju koja je spremna da svaku stavku ugovora pogleda - rekao je Bojanić.


Crnoj Gori treba aviokompanija

Bojanić je ocijenio da aviokompanija To Montenegro može biti održiva uz određenu pomoć od strane države, koja mora biti zakonita.

Opravdanje za slabije rezultate kompanije vidi u tome što je osnovana brzo i da nije bilo vremena da se napravi kompletna strategija.

- Sve je rađeno brzo i sa jednim ciljem da se dva aviona stave u funkciju. U rekordnom roku su počeli da lete, rade ovu sezonu, ono što nam predstoji je da tu kompaniju učinimo održivom... Mala je flota, sezona je kratka, konkurencija žestoka - kazao je Bojanić, istakavši da Crnoj Gori treba aviokompanija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.