Izvor: eKapija | Nedjelja, 14.11.2021.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za izgradnju autoputa do sada isplaćeno blizu 724 mil EUR - Još uvijek se ne zna datum puštanja u saobraćaj, putarina do 3,5 eura

(Foto: YouTube/Bemax/Screenshot)
Za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare do sada je isplaćeno blizu 724 mil EUR, odnosno 89,42% od ukupne dogovorene sume od 809,5 mil EUR, pokazuju podaci Ministarstva kapitalnih investcija.

Izvještaj koji je objavljen pokazuje i da je do 1. novembra na otvorenoj trasi izvedeno oko 98,1% radova, koji podrazumijevaju radove na iskopu, nasipima, zidovima od armirane zemlje, zaštiti kosina, kolovoznoj konstrukciji i slično... Procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi (iskopi, nasipi, zidovi od armirane zemlje) je oko 99%. Zidovi od armirane zemlje, kao posebna vrsta potpornih konstrukcija koje su rađene na trasi autoputa i rampama petlji, su završeni u cjelosti.

Kako je navedeno, izvođač je završio sve radove na rasponskim konstrukcijama na mostovima. U toku su radovi na izradi zaštitnih ograda, asfalterski radovi, radovi na ugradnji opreme mostova i radovi na uređenju terena, nakon čega će se vršiti ispitivanje mostova probnim opterećenjem.

Status izvedenosti radova na objektima Naplatnih rampi Smokovac, Pelev Brijeg i Mateševo je oko 95%, dok je status izvedenosti radova na objektima Naplatne rampe Veruša oko 80%.

Kada je riječ o asfaltu na autoputu,grafika pokazuje da je do 8. novembra bilo završeno 97,8% radova. Kada je riječ o tunelima, završena je većina radova, izuzev farbanja, rješavanja uzdžnih pukotina, gornje obloge i poklopci ivičnih kanala.

Na objektima naplatnih rampi Smokovac, Pelev Brijeg i Mateševo završeno je oko 95% radova, a na naplatnoj rampi Veruša oko 80%.

Izvode se radovi na projektu regulacije rijeke Tare u okviru poddionice 4.4.1 (sekcija 4). Projekat regulacije rijeke Tare izvodi se na sektoru petlje Mateševo od Rampe 1 do Rampe 5 kao i uzvodno i nizvodno potrebno za uklapanje u prirodno korito. Dužina toka regulisanog korita po osnovi iznosi 1,331.27 m.

Kako je u petak rekao ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić prilikom obilaska radova na autoputu, očekuje se da svi građevinski radovi na priroitetnoj dionici Smokovac - Mateševo budu završeni do kraja novembra. Nakon toga preostaju radovi na elektromašinskim instalacijama.

Ministar Bojanić nije mogao da precizira kada će autoput biti otvoren za saobraćaj, istakavši da to zavisi od Komisije za tehnički prijem koja je jedina nadležna da da ocjenu da li je dionica bezbjedna za saobraćaj ili ne.

Kada je riječ o cijeni putarine, Bojanić je rekao da će ona biti u rasponu od 3 do 3,5 EUR.

Ministarstvo kapitalnih investicija počelo je sa objavljivanjem dokumentacije o gradnji autoputa, a do sada su objavljeni Zakon o auto-putu Bar-Boljare, Ugovor o projektovanju i izgradnji autoputa, Studije opravdanosti za autoput Bar-Boljare i Izvještaj o statusu i dinamici radova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE