Izvor: eKapija | Subota, 31.07.2021.| 13:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U održavanje, rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture biće uloženo više od 20 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)
Za realizaciju programa održavanja, rekonstrukcije i modernizacija željezničke infrastrukture u Crnoj Gori opredeljeno je 20,9 mil EUR, saopšteno je iz Vlade.

Kako je navedeno u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade, budžetom za 2021. godinu za tekuće održavanje željezničke infrastrukture opredeljena su sredstva u iznosu od 6,22 mil EUR. Ovim programom odobrena sredstva su planirana za prioritetne radove tekućeg održavanja građevinske i elektrotehničke infrastrukture i finansiranje upravljanja i regulisanja saobraćaja.

U cilju neophodnosti izvođenja radova koja spadaju u grupu investicionih radova, a u svrhu očuvanja postojećih brzina i nivoa bezbednosti i redovitosti železničkog saobraćaja budžetom su predviđena sredstva u iznosu od 120.000 EUR.

Za radove na železnici kapitalnim budžetom su odobrena sredstva u iznosu od 718.000 EUR.

Jedan od projekata koji je planiran jeste igradnja pristupnog puta uz prugu Nikšić - Podgorica km 34+941 do km 35+419 - putni prelaz Sekulići - putni prelaz Ždrebaonik. Izgradnja ovog pristupnog puta uz prugu obuhvata radove na izgradnji drumske saobraćajnice od putnog prelaza Sekulići do putnog prelaza Ždrebaonik koja je planirana da se izgradi paralelno sa prugom. Izgradnjom puta biće ukinut putni prelaz Ždrebaonik. Predračunska vrijednost radova za realizaciju ovog projekta iznosi 530.000 EUR.

Kapitalnim budžetom predviđeno je i da se 13.250 EUR uloži u nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji pristupnog puta uz prugu Nikšić - Podgorica km 34+941 do km 35+419 - putni prelaz Sekulići - putni prelaz Ždrebaonik.

Takođe, predviđena je i izrada i revizija Glavnog projekta podvožnjaka Pažići, pri čemu je za izradu projekta opredeljeno 14.822,50 EUR, a za reviziju 2.500,00 eura. Kako je objašnjeno, izrada projekta je u završnoj fazi, projektant otklanja primedbe nakon izveštaja revizije.

Za isplatu nadoknade za eksproprijaciju nepokretnosti, koje do sada nijesu okončane zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa vlasnika nepokretnosti, a odnose se na izgradnju podvožnjaka i pristupnih saobraćajnica kojim bi se riješilo pitanje putnih prelaza Pažići, Ždrebaonik, Stankovići, Bjelova i Mlin-Spuž, predviđena su sredstva u iznosu 90.000 EUR.

Iz Vlade podsječaju i da je Željeznička infrastruktura (ŽICG) je korisnik kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija (EIB, EBRD, KfW) kao i sredstava predpristupne podrške (IPA I WBIF fondovi) za rekonstrukciju i modernizaciju pruga u Crnoj Gori. Za kreditna sredstva garanciju je dala država, a budžetom za 2021. godinu za ovu namenu predviđeno je 13,9 mil EUR.

- Za sredstva predpristupne podrške (IPA), država preko Uprave javnih radova iz kapitalnog budžeta obezbjeđuje učešće u finansiranju u iznosu od 15% ugovorenih radova, a sredstva koja se dodeljuju iz Zapadno Balkanskog okvira (WBIF) su 100% u iznosu donacije. Za korišćenje investicionih grantova EIB, EBRD i KfW učešće donacije je 50% - objasnili su iz Vlade.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE