NavMenu

Crna Gora će graditi zajednički granični prelaz u Šćepan Polju

Izvor: eKapija Petak, 11.06.2021. 10:38
Komentari
Podeli
Zajednički granični prelaz Vraćenovići - Deleuša (Foto: Gov.me/S. Matić)Zajednički granični prelaz Vraćenovići - Deleuša
Nakon što su Crna Gora i Bosna i Hercegovina otvorile prvi zajednički granični prelaz u Vraćenovićima - Deleuša, na teritoriji Crne Gore, dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti za otvaranje preostala tri zajednička granična prelaza, dva na teritoriji Bosne i Hercegovine i jedan na teritoriji Crne Gore. Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Crna Gora će izgraditi zajednički granični prelaz u Šćepan Polju, u skladu sa dinamikom izgradnje mosta na rijeci Tari, jer će novi most zaobići postojeći granični prelaz.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova i opština Herceg Novi su iskazali spremnost da pruže finansijsku podršku za uspostavljanje zajedničkog graničnog prelaza Sitnica - Zupci, u Zupcima, na teritoriji BiH, na putnom pravcu Herceg Novi - Trebinje. Imajući u vidu da BiH još nije usvojila budžet, odluku o eventualnom finansiranju u ove svrhe mora donijeti Vijeće ministara BiH, uz neophodnu komunikaciju sa Vladom Crne Gore - navodi se u saopštenju.

Na sastanku Mješovite crnogorsko-bosanskohercegovačke komisije za praćenje sprovođenja Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj u Podgorici, razmatrana su aktuelna pitanja saradnje i analizirana realizacija zaključaka sa prethodnog sastanka. Govorilo se i o dinamici aktivnosti na uspostavljanju zajedničke granične kontrole, o mogućnosti privremene prekategorizacije graničnih prelaza za pogranični saobraćaj, pripremama za izdavanje pograničnih propusnica u cilju pojednostavljenja prelaska državne granice za vrijeme ljetnje turističke sezone.

Kako je objašnjeno, potpisani Sporazum o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj dodatno će omogućiti jednostavnije prelaženje zajedničke državne granice i efikasnije rješavanje svakodnevnih životnih pitanja stanovništva koje živi u pograničnim područjima obje države.

- Sporazum će omogućiti građanima koji žive u pograničnom području, u zoni od 10 km uz graničnu liniju, da na 18 prelaznih mjesta prelaze državnu granicu van graničnih prelaza u režimu pograničnog saobraćaja, sa pograničnom propusnicom, na području opština Pljevlja, Nikšić i Herceg Novi u Crnoj Gori i opština Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje u BiH. Takođe, izuzetno, pogranična propusnica se može izdati i državljanima strana potpisnica koji imaju prebivalište van pograničnog područja, kada za to postoji opravdana potreba, a predviđena je i mogućnost izdavanja dozvole za jednokratni prelazak zajedničke državne granice - dodaju iz Ministarstva.

Dogovoreno je da se započne izdavanje pograničnih propusnica za prelaženje državne granice u režimu pograničnog saobraćaja u roku od šest mjeseci od dana početka primjene ovog Sporazuma, u skladu sa potpisanim Sporazumom.

- Usaglašen je stav komisije da se, do početka izdavanja pograničnih propusnica, omogući građanima Bukovice (Pljevlja), kao i na drugim mjestima na kojima se ukaže potreba, da mogu prelaziti državnu granicu na određeno prelazno mjesto, saglasno potpisanom Sporazumu i u tom smislu granične policije CG i BiH će dogovoriti dinamiku realizacije tih aktivnosti - dodaju.

Posebnom odlukom Mješovita komisija je odobrila privremenu prekategorizaciju graničnih prelaza za pogranični saobraćaj Krstac - Krstac, u granični prelaz za međunarodni putnički saobraćaj, u periodu od 15. juna do 1. oktobra, kako bi se dozvolio prelazak državne granice svim državljanima strana potpisnica i državljanima trećih država, u cilju smanjenja vremena zadržavanja na ostalim graničnim prelazima.

- Posebna pažnja posvećena je pripremama za predstojeću ljetnju turističku sezonu i u tom smislu dogovorene su aktivnosti na usaglašavanju prometa ljudi i roba i koordinaciji procedura graničnih službi u cilju ubrzanja prelaska državne granice - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.