NavMenu

Ponovo aktuelizovano premošćavanje Boke - Most isplativiji, podmorski tunel kvalitetnije rješenje

Izvor: Dan Srijeda, 02.06.2021. 13:40
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Pitanje načina premošćavanja Boke Kotorske na relaciji rt Sv. Neđelja - rt Opatovo, u neposrednoj blizini tjesnaca Verige, staro je preko pet decenija, a ponovo ga je aktuelizovao Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija.

On je saopštio da se traži idealno rješenje prelaza preko Veriga u Boki, odnosno da li će biti građen most ili tunel. Premošćavanje zaliva sastavni je dio brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja, od granice sa Hrvatskom do granice sa Albanijom.

- Ključna je obaveza komunikacija sa Uneskom i izrada procjene uticaja na baštinu. Zaštita Bokokotorskog zaliva je prioritet. Oko 30 kilometara oko Budve je dogovoreno. Dalje je pitanje saobraćajnice ka Herceg Novom. Imamo dvije alternative, jedna je preko Bokokotorskog zaliva mostovskog tipa, druga je novija tunelskog tipa. Nezvanično i u razgovoru sa projektantima pojavio se problem uspona od 11 procenata. To je neprihvatljivo i traže se rješenja. Dobio sam interesantnu informaciju, takođe nezvanično, da se podmorski tuneli rade mnogo jednostavnije nego ranije. Sve su opcije na stolu - kazao je nedavno ministar Bojanić.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva su 2019. godine saopštili da ne odustaju od mosta, te da je odredbama Prostornog plana posebne namjene obalnog područja definisana obaveza izrade posebne tzv. HIA studije za sve veće objekte, pa tako i za most preko Bokokotorskog zaliva. Definisana je obaveza da se urađeno idejno rješenje i HIA studija prije dalje realizacije dostave na uvid Unesku.

S druge strane, tunel predstavlja starije rješenje za premošćavanje zaliva na već pomenutoj lokaciji, kojeg je prije više od dvije decenije izradio inženjer mr Mirko Balabušić. Tunel bi bio dug 1.400 metara.

NVO Ekološko društvo Boka je, sagledavajući oba rješenja, protiv bilo kakve intervencije u zalivu. Olivera Doklestić, inženjer hidrogradnje i ekolog, smatra da ukoliko dođe do izgradnje mosta, konstrukcija će biti mnogo atraktivnija od prirodne datosti okruženja zaliva Boke kotorske.

- Zaliv će mnogo izgubiti u estetskom i ekološkom smislu, ali dobija u ekonomskom i socijalnom. Naime, izgradnja mosta podrazumijeva, izgradnju novih prilaznih saobraćajnica, jer su postojeće uske i nedovoljne, izmjenu značajnih konfiguracijskih elemenata, poput novih zasjeka i betonskih i čeličnih konstrukcija, uništavanje autohone vegetacije, ugrožavanje postojećih naselja, crkvenih areala, pa i samih sakralnih objekata, poput Crkve Sv. Neđelje u Kamenarima, a izgradnja novih saobraćajnica, povećava rizik od pojave požara - smatra Doklestić.


Presjekli bi se tokovi podzemnih voda

Doklestić smatra da je podmorski tunel kvalitetnije rješenje u smislu trajnog premošćavanja problema prevoza, ali da i ono u ekološkom smislu ima nedostatke. Izrazila je bojazan da bi se izgradnjom tunela presjekli tokovi podzemnih voda, kojima se "hrane" brojni izvori, u više nivoa, na potezu od Bijele do Morinja. Ukazala je i na problem geološkog sastava tla, jer se pretpostavlja da postoje duboke pukotine u tlu, rasjedne zone, koje se u vrijeme zemljotresa otvaraju, progutaju dio tla, a s njim i objekte.

Doklestić je kazala da ni postojeći trajektni prevoz nije najsrećnije rješenje, jer stvara buku, zagađuje more, formiraju se kolone automobla ljeti, pa Kamenari i Lepetani ne mogu računati na sopstvene razvoje kao turističke sredine, ali ni kao luke.

Ona smatra da će se, ukoliko se bude pitala ekonomija, odlučiti za most, a ako se budu pitali oni koji štite estetske elemente tada će izbor pasti na tunel.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.