NavMenu

Most na Đurđevića Tari bezbjedan uprkos oštećenjima - Kina donirala 7,05 mil EUR za rekonstrukciju, u toku izrada glavnog projekta

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 03.05.2021. 11:16
Komentari
Podeli
(Foto: Datingscout/unsplash)
Most na Đurđevića Tari bezbjedan je za saobraćaj uz poštovanje postavljene saobraćajne signalizacije, uprkos vidljivim oštećenjima. Tako su Vijestima odgovorili iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), uz pojašnjenje da se na mostovima rade kontrolni, redovni glavni i vandredni pregledi.

Glavni pregled mosta na Đurđevića Tari zadnji put obavljen je prije nešto više od pet godina.

Kontrolne i redovne preglede, kako navode iz MKI, obavljaju izvođači radova angažovani na redovnom održavanju i zaštiti magistralnih i regionalnih puteva.

- Na osnovu Ugovora o redovnom održavanju i zaštiti magistralnih i regionalnih puteva te poslove obavlja Crnagoraput AD Podgorica - saopštili su iz MKI.

Uprava za saobraćaj je zadnji glavni pregled mosta obavila 6. aprila 2016. godine i sačinjen je Izvještaj o ocjeni oštećenje i potrebi sanacije. Izvršen je detaljan pregled mosta i konstatovana sva oštećenje, dat predlog i način sanacije i gruba procjena finansijskih sredstava, tvrde iz MKI, ne navodeći o kakvim se oštećenjima radi.

Podsjetili su da je Vlada sa NR Kinom potpisala Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari i da su aktivnosti na realizaciji ugovora u toku.

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović kaže da Vlada mora što prije krenuti u realizaciju tog posla, s obzirom na "loše stanje mosta". Kazao je i da odavno ne zna ništa o statičkoj stabilnosti mosta jer je posljednje ispitivanje rađeno prije pet godina.

Mitrović upozorava da su vidljiva oštećenja na nosećim betonskim konstrukcijama horizontalnih greda. Čelične armature, takozvane uzengije, na pojedinim mjestima vidljive su nakon što se dio betona okrunio.

Mitrović je pozvao nadležne da urade dodatne analize statike mosta, koji je atrakcija za brojne domaće i strane turiste.

Most na Đurđevića Tari, koji je građen od 1938. do 1940. godine, prema izboru portala "Bridž sajd", uvršten je među 20 najljepših u svijetu, dok ga je britanski magazin "Tajms" uvrstio u 10 atrakcija koje treba posjetiti.


Objašnjeno je i da po završetku izrade glavnog projekta kineska strana treba da izabere izvođača radova. Iz MKI nijesu precizirali kada će biti završen glavni projekat, ni kada će radovi početi.

Bivši ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je u decembru prošle godine sa Kinezima potpisao ugovor o donaciji. Iz MKI su kazali da do sada definisani troškovi države iznose gotovo 30 hiljada eura, uz neuračunat PDV.

Iz resora kojim rukovodi ministar Mladen Bojanić navode da će ostali troškovi, koji se prema definisanom ugovoru odnose na obaveze izrada Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, stručni nadzor nad izvođenjem radova, eksproprijaciju - ako bude potrebna, instalacije izvan linije eksproprijacije i tehnički prijem izvedenih radova, biti poznati nakon završetka izrade glavnog projekta rekonstrukcije.

Pojašnjeno je da će Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu raditi po okončanju postupka revizije.

U međuvremenu, Uprava za saobraćaj (UZS) potpisala je dva ugovora za potrebe izrade glavnog projekta rekonstrukcije mosta.

- UZS je zaključila ugovor sa firmom Geoprojekt iz Podgorice, za izradu tehničke dokumentacije i ugovor sa firmom Geotehnika Montenegro iz Nikšića o reviziji geoloških podloga - saopštili su iz MKI.

Ističu i da je raspisan tender za odabir revidenta glavnog projekta, dok je u planu raspisivanje tendera za odabir stručnog nadzora nad izvođenjem radova koji će biti raspisan po završetku revizije glavnog projekta rekonstrukcije i utvrđivanju tačnog obima radova na rekonstrukciji mosta.

Nijesu precizirali koliko će trajati izvođenje radova i kada će početi rekonstrukcija mosta.

Kinezi upoznali most putem filma i Bate

Most je projektovao Mijat Trojanović, a prilikom gradnje navodno je podignuta u to vrijeme najviša drvena skela na svijetu.

Most je djelimično srušen u maju 1942. godine, kako bi se usporilo prodiranje okupatora i domaćih izdajnika iz pravca Pljevalja prema Durmitoru i slobodnoj teritoriji.

Zadatak je povjeren inženjeru Lazaru Jaukoviću koji je 6. maja porušio najmanji luk na mostu. Jauković je nepuna tri mjeseca kasnije dospio u ruke četnika koji su ga strijeljali na mostu 2. avgusta.

O rušenju mosta snimljen je i partiznaski film Most, sa pokojnim Velimirom Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi - i danas velikoj zvijezdi u dalekoj Kini...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.