Izvor: Dan | Srijeda, 14.04.2021.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zeta neće biti priključena na novi kolektor - Za urbana područja Golubovaca i Tuzi planirana postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda malih kapaciteta

Ilustracija
Ilustracija (Foto: mr.water/shutterstock.com)
Domaćinstva u Opštini u okviru Glavnog grada Golubovci neće biti priključena na novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Da bi to Vodovod mogao da realizuje treba da se uradi posebna studiju izvodljivosti budućeg kanalizacionog sistema opštine, piše Dan.

- Odvođenje otpadnih voda na teritoriji Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci mora biti realizovano kroz Studiju izvodljivosti budućeg kanalizacionog sistema te opštine. Ovaj dokument će dati odgovore na pitanja vezana za dužinu mreže, tehnološko rješenje buduća dva postrojenja, kao i finasijski iskaz potrebnih investicija, odnosno isplativost priključenja naselja na području Opštine Golubovci. Ujedno, ovim dokumentom će biti definisana rubna područja Opštine u okviru Glavnog grada-Golubovci, kako prema Glavnom gradu Podgorica, tako i prema Opštini Tuzi - kazao je Filip Makrid, direktor Vodovoda.

Njegov zamjenik Vladimir Rajčić kaže da se aktivnosti koje sprovode u ovom trenutku dominantno odnose na izgradnju sistema vodosnabdijevanja.

- Prostornim planom Podgorice je predviđena izgradnja posebnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na područjima Gornje i Donje Zete. Za građane Zete, u djelovima koji gravitiraju Podgorici, Vodovod i kanalizacijaće sagledati mogućnosti njihovog priključenja na kanalizacionu mrežu, odnosno, na novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda - kazao je Rajčić.

Iz Opštine Golubovci nijesu odgovorili da li će potrošači Zete biti priključeni na postrojenje, kao ni da li je planirana gradnja kanalizacione mreže i u kojim naseljima.

- Prostornim urbanističkim planom Glavnog grada Podgorice, su planirana dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih fekalnih voda malih kapaciteta do 12 000 EC, za urbano područje Opštine Golubovci, odnosno u zahvatu granice urbanističke regulacije. Kada su ovako složeni projekti u pitanju, nezahvalno je javno iznositi rokove, koji se tiču izgradnje, sve dok se ne izradi tehnička dokumentacija i ne riješe imovinsko pravni odnosi, što predstavlja uslov za gradanju - kazali su iz PR službe.

U PUP-u se navodi da buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa gradskog područja Podgorice će biti izgrađeno na prostoru koji je definisan DUP-om KAP Industrijska zona.

Planirani kapacitet PPOV-a je za 275.000 ekvivalentnih stanovnika (EC).

Za urbana područja Golubovaca i Tuzi, kako se navodi u PUP-u, planirana su postrojenja za prečišćavanje otpadnih fekalnih voda malih kapaciteta do 12.000 EC.

- Naročit problem predstavlja područje gradskih opština Golubovci i Tuzi koje nema postavljenu kanalizacionu infrastrukturu, tako da stambeni i privredni objekti imaju izgrađene septičke jame za upuštanje otpadnih voda, a koje ne odgovaraju tehničkim zahtjevima i usljed postojeće strukture zemljišta mogu dovesti ili dovode do zagađenja podzemnih voda. S obzirom na to da je prisutna intenzivna poljoprivredna proizvodnja, postoji opasnost da podzemne vode budu ugrožene upotrebom pesticida i mineralnih đubriva. Na području GO Golubovci i Tuzi definisani su prostori za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnihi fekalnih voda. U GO Golubovci planirana su dvačiji kapacitet iznosi 12.000 EC, dok u GO Tuzi jedan istog kapaciteta. Precizan broj i kapacitet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće utvrđen izradom studije upravljanja otpadnim vodama - piše u PUP-u.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE