NavMenu

Crna Gora će predložiti Srbiji zajedničku gradnju autoputa i rekonstrukciju pruge Beograd-Bar

Izvor: Tanjug Utorak, 13.04.2021. 08:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Akhmad Dody Firmansyah1/shutterstock)Ilustracija
Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić kaže da će predložiti sutra svom kolegi ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Tomislavu Momiroviću da dve države zajednicki konkurišu za sredstva za završetak autoputa od Beograda do Bara.

Bojanić je to najavio u izjavi za Tajnug na početku dvodnevne zvanične posjete Beogradu tokom koje je sa ministrakom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović potpisao Memorandum o razumijevanju u oblasti energetike.

- Crna Gora i Srbija su svakako povezane ekonomski, a da bi to pospješili potrebno je izgraditi infrastrukturu, željezničku i drumsku. Mi smo prvu dionicu autoputa Bar-Boljare priveli kraju na relaciji Smokovac-Mateševo. Taj 41 kilometar što je najteža dionica kroz Crnu Goru završen je sa 92%, ali je bilo dosta kašnjenja u realizaciji - naglasio je Bojanić.

Dodao je kako su različiti uzroci kašnjenja izgradnje, kao i da je izvođača kao jedan od njih naveo epidemiju.

- Na kraju smo ipak napravili novi dogovor, i oni su se obavezali do 30. novembra završe ovu dionicu - rekao je crnogorski ministar kapitalnih ulaganja.

Podsjetio je da su radovi finansirani kreditom Eksim banke Kine i rekao da očekuje produženje rokova realizacije kredita, jer su uslovi njegovog korišćenja poremećeni zbog kašnjenja radova.

- Prema prvobitnom ugovoru kada je počelo izvođenje radova, trebalo je da dvije godine mi koristimo taj autoput i naplaćujemo putarinu kako bismo mogli da otplaćujemo kredit, a evo dvije godine se kasni, ušli smo u zonu da bi trebalo da plaćamo autoput, a nismo ga završili - objasnio je Bojanić.

On je najvaio da će na razgovoru sa ministrom Momirovićem crnogorska strana predložiti zajednički rad na završetku ovog autoputa.

- To nam je toliko važno da ću imati razgovore sa ministrom Momirovićem, jer ostaje u Srbiji dionica od Požege do granice s Crnom Gorom, stoitnak kilometara. U CG od Mateševa kad se završi ostaće nekih sedamdesetak kilometara i jedna od ideja je da otvorimo tu temu, da li možemo zajednički da konkurišemo pred evropskim fondovima, ili nekiim drugim da to predstavimo kao zajednički projekat i da tražimo finasiranje - rekao je crnogorski ministar.

Bojanić je dodao da Crna Gora želi i završetak modernizacije pruge Beograd-Bar, prije svega zbog barske luke s kojom vlada, kako kaže, ima ozbiljne planove.

- Pruga u zaleđu ima Luku Bar koja je jedan od najvrjednijih crnogorskih resursa. Sa njom imamo značajnih planova, i uz to ide željeznička pruga koja je u dosta lošem stanju, i to je takođe jedan od prioriteta za finasiranje iz Fonda za Balkan iz Evropskog investicionog plana. Vidjećemo da i rekontrukciju kompletne pruge radimo zajednički - rekao je Bojanić.

On je potvrdio ranije najave da će do početka ovogodišnje ljetnje turističke sezone nova državna aviokomapnija ToMontenegro početi da radi.

Bojanić je naveo da je Vlada Crne Gore otkupila dva aviona embrajer koja je Montenegro Airlines zakupljivao pod vrlo lošim uslovma, radi na dobijanju dozvola za letenje i pregovara o kupovin trećeg embrajera.

- Radimo sve na tome, i optimista sam da cemo ove sezone imati ToMontenegro operativan, i da će se njeni avioni pojaviti i na beogradskom i svim ostalim aerodromima, i da će dovesti poslovne ljude, turiste i sve ostale koji žele u Crnu Goru - rekao je Bojanić.


On kaže da trenutno ne postoji predlog konkretnih mjera i uslova pod kojima će moći da se ide na crnogorsko primorje, ali najavljuje svakako otvorene granice.

Ministar Bojanić naglaššava da je za Vladu Zdravka Krivokapića prošlogodišnja odluka DPS-ove vlasti da zatvori granice bila greška, jer turizam učestvuje sa 25% u crnogorskom BDP-u.

- Namjera ove vlade je da ima drugačiju politiku otvorenih granica, naročito za turiste - rekao je Bojanić.

Objasnio je da je pooštravanje protivepidemijskih mjera sračunato da bi pao broj zaraženih i Crna Gora postala bezbjedna za dolazak gostiju.

- U Srbiji se vakcinacija uveliko sprovodi, u Crnoj Gori se na tome radi, i vjerujemo da ćemo u narednih nekoliko mjeseci biti spremni mi da dočekamo goste, a vi da dođete u Crnu Goru.

Bojanić očekuje da se do tada smiri tranutno uzavrela politička situacija koju odlikuju protesti pristalica bivše vlasti, pa i njihovi fizički napadi na neistomišljenike. On kaže da to jeste ružna slika, ali i da je u medijima predimenzionirana, i da gosti iz Srbije nikad nisu imali problema u Crnoj Gori, kakvi god da su bili odnosi na unutrašnjoj političkoj sceni.

- Što se tiče gostiju iz Srbije, ljudi koji nema veze s politikom, uvijek su dobrodošli, i to se nikad nije osjećalo kakvi god ti odnosi bili među političarima. Na nivou građana Srbije i Crne Gore to je uvijek dobro funkcionisalo. Što se tiče protesta i blokada puteva, mislim da je to kratkoročno i da ćemo možda naći neka rješenja kako bi se svako osjećao sigurno u Crnoj Gori - zaključio je Bojanić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.