Izvor: Dnevne novine | Nedjelja, 28.02.2021.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regionalni put od Dinoše do granice sa Albanijom biće završen do kraja marta

(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Radovi na rekonstrukciji regionalnog puta R-27 Dinoša - Cijevna Zatrijebačka, dužine oko 17,3 kilometara, biće završeni do kraja marta ove godine, kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za saobraćaj.

Iz Uprave za saobraćaj objašnjavaju da je ugovoreni rok produžen zbog obustave radova na pojedinim dionicama od strane vlasnika zemljišta koje se ekspropriše, kašnjenja u realizaciji aktivnosti na izmještanju instalacija NN mreže od strane nadležne institucije, potrebe za izvođenjem nepredviđenih radova na izmještanju javne rasvjete i izmještanju i rekonstrukciji instalacija vodovoda u dužini od oko 3,5 kilometra, za koje se Opština Tuzi proglasila nenadležnom.

Takođe, na radove su uticali i pandemija Covid-19, prvenstveno na nabavku i transport građevinskog i instalacionog materijala, kao i na mogućnost i obim angažovanja radne snage i mehanizacije, u cilju poštovanja mjera i preporuka za zaštitu od pandemije.

Osim toga, i vremenski uslovi su znatno uticali na radove u prethodnom periodu, koje su karakterisali duži periodi sa znatnom količinom padavina.

Do sada je izvedeno 16,5 kilometara donjeg nosećeg sloja asfalta, a radove na ovoj dionici izvodi podgorička kompanija Tehnoput.

- U toku su radovi na iskopima stijenske mase na zasjeku visine oko 60 metara, na potezu dužine oko 250 metara, ugradnji zaštitnih mreža na kosinama izvedenih usjeka i zasjeka, ugradnji tamponskog sloja na dijelu trase dužine oko 500 metara za potrebe ugradnje betonskih rigola i donjeg nosećeg sloja asfalta, kao i radovi na uređenju bankina i bermi - kazali su Dnevnim novinama iz Uprave za saobraćaj.

U narednom periodu će se, kako kažu, izvoditi radovi na prethodno navedenim pozicijama, kao i radovi na ugradnji habajućeg sloja asfalta, odbojne ograde, finalnog uređenja gradilišta, kao i radovi na izradi saobraćajne signalizacije.

Projekat izgradnje puta Dinoša - Cijevna Zatrijebačka je planiran kapitalnim budžetom za 2019. godinu, a Vlada je opredijelila oko 9 mil EUR. Završetkom ovog putnog pravca, udaljenost od Podgorice do Gusinja biće oko 75 kilometara.

U prvom kvartalu 2019. godine Vlada je dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova na putu Dinoša - Cijevna Zatrijebačka. Ova dionica puta se završava kod novoizgrađenog graničnog prelaza Cijevna Zatrijebačka - Grabom na granici sa Albanijom, koji je završen, ali još nije funkcionalan.

Dionica je dio regionalnog puta od Podgorice do Gusinja koji najvećim dijelom prolazi kroz Albaniju. Dio puta koji ide kroz Albaniju je završen, a ideja o povezivanju Gusinja i Podgorice preko Albanije stara je decenijama i od velikog je značaja za ovaj dio sjevera Crne Gore, ali i bolje povezanosti sa Albanijom.

Od glavnog grada do Gusinja, putnim pravcem kroz kanjon Morače, putovanje traje nešto duže od tri sata. Toliko je potrebno trenutno da bi se prešla udaljenost od oko 200 kilometara.

Dvije trećine puta od Gusinja do Podgorice prolaze kroz albansku teritoriju, a tamošnja vlada ga je izgradila uz pomoć partnera iz EU.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE