NavMenu

Za održavanje željezničke infrastrukture opredijeljeno 1,72 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 19.02.2021. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Vlada je na poslednjoj sjednici utvrdila program održavanja željezničke infrastrukture za period januar-mart 2021. godine. Prema planu privremenog finansiranja, preduzeću Željeznička infrastruktura Crne Gore za ove poslove opredijeljeno je 1,72 mil EUR (1.725.000).

Ovim programom odobrena sredstva su planirana za prioritetne radove tekućeg održavanja građevinske i elektrotehničke infrastrukture i finansiranje upravljanja i regulisanja saobraćaja.

- Program tekućeg održavanja građevinske infrastrukture za januar, februar i mart 2021. godine, u skladu sa odobrenim budžetskim sredstvima, obuhvata neophodne radove tekućeg održavanja željezničke mreže dužine 327,72 km (250,51 km otvorene pruge i 77,21 km staničnih kolosjeka), da bi se stanje željezničke pruge održalo sa planiranim brzinama prema usvojenom Redu vožnje za 2020/2021. godinu - stoji u planu.

Iz sredstava opredjeljenih budžetom za prva tri mjeseca 2021. godine, izvodiće se radovi prvenstveno na kolosjeku (zamjena dotrajalih pragova, dopuna tucanika, mašinsko regulisanje kolosjeka, zamjena dotrajale skretničke građe) kao i radovi na održavanje kanala i propusta za nesmetano ocjeđivanje zastorne prizme i zaštitu pruge od buičnih tokova.

- U radove održavanja spada i zamjena kolosječnog materijala u okviru održavanja, koja znači zamjenu komponenata prilikom preventivnih i korektivnih održavanja sa komponentama koji imaju istu funkciju i jednako funkcionišu, nadzor na podsistemima, vođenje registara i evidencija i izvođenje mjerenja pojedinačnih parametara ili dijelova sistema. Ovim Programom obuhvćeni su i troškovi čuvarske službe koja predstavlja tehničko obezbjeđenje pruge - dodaje se.

Od ukupnog iznosa sredstava, za ove poslove opredijeljeno je 941.005,04 EUR.

Programom tekućeg održavanja elektrotehničke infrastrukture za januar, februar i mart 2021. godine obuhvaćeni su radovi održavanja na prugama u Crnoj Gori na kontaktnoj mreži, energetskim postrojenjima, daljinskom upravljanju, telekomunikacionim i signalno-sigurnosnim uređajima koje izvode organizacione cjeline Sektora za elektrotehničku djelatnost.

- U radove održavanja spada i zamjena u okviru održavanja, koja znači zamjenu komponenata prilikom preventivnih i korektivnih održavanja sa komponentama koji imaju istu funkciju i jednako funkcionišu, nadzor na podsistemima, vođenje registara i evidencija i izvođenje mjerenja pojedinačnih parametara ili dijelova sistema - navodi se u planu.

Za tekuće održavanje elektrotehničke infrastrukture biće izdvojeno 335.829,96 EUR.

Programom su predviđena sredstva i za upravljanje i regulisanje saobraćaja, i to uz iznosu od 448.165 EUR.

Kako je navedeno u planu za prva tri mjeseca 2021, sektor za upravljanje i regulisanje saobraćaja vrši organizaciju rada u 22 službena mjesta na mreži pruga u Crnoj Gori, koja regulišu, siguran, bezbjedan i redovan željeznički saobraćaj.

Ovaj sektor realizuje svoj rad kroz poslove Službe za operativne poslove, Službe za saobraćajne poslove i Službe za organizaciju rada stanica.

Program rada Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja direktno je vezan za organizaciju saobraćaja predviđenu redom vožnje tj. zadatak sektora je da izvrši regulisanje saobraćaja i nadzor nad tehnološkim operacijama na svim vozovima koji saobraćaju na javnoj mreži pruga u Crnoj Gori.

- Direktno je vezan za organizaciju saobraćaja predviđenu redom vožnje za 2020./2021. godinu, gdje je predviđen broj međunarodnih brzih vozova 1.460, lokalnih putničkih vozova 10.220, predviđen broj međunarodnih teretnih vozova je 3.285, teretnih vozova u unutrašnjem saobraćaju 1.825, predviđen prevoz teretnih kola je 76.650, predviđen prevoz neto tona robe od 1.533.000, a predviđena je prerada 42.340 putničkih kola - objašnjeno je u dokumntu.

U planu se podsjeća i da je predviđeni rad direktno u vezi sa poslovanjem trenutno dva nacionalna operatera (ŽPCG i MONTECARGO) i novog prvog privatnog operatera 16 Februar na prugama, tako da ostvareni rad može odstupiti od predviđenog, a prema predviđanjima operatera najviše od 10% do 20%. U ovom slučaju Sektor za upravljanje i regulisanje saobraćaja može da realizuje povećani obim rada sa projektovanim brojem trasa za 2021. godinu.


Pružanje usluga prevoza putnika od javnog interesa

Vlada je na sjednici donijela i odluku o dodjeli Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa za januar, februar i mart 2021. godine, te ovlastila Marka Zečevića, direktora Uprave za željeznice, da ga potpiše.

- Odlukom je definisano da naknada za pokrivanje dijela troškova nastalih u vezi sa pružanjem usluga za period od tri mjeseca (od 1. januara do 31. marta 2021. godine) iznosi 1.576.020,60 EUR - navodi se.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.